Какво казва науката за второто дете в семейството?

10017
Какво казва науката за второто дете в семейството?

Ето кога смятат учените, че е време за следващото дете

От гледна точна на отношенията с родителите, съперничеството между децата и собствената самооценка, Джини Кидуел, професор в университета Тенеси в Ноксвил, казва, че най-доброто време да се сдобиете с още едно дете в семейството е, когато първото е почти на една година или вече прехвърля своята 4-а година.

Малките деца все още не са се сдобили с чувство за своя изключителен статус, поради това няма да се противопоставят на появата на следващото дете. Колкото до децата над 4-годишна възраст, те вече са успели да привлекат вниманието на своите родители – плюс е и фактът, че те са достатъчно пораснали, за да се занимават сами, обяснява Кидуел.

Ако трябва да разгледаме въпроса за здравето на детето, то една разлика от 2-3 години между двете бременности ще бъде от полза.

Изследвания показват, че забременяване в рамките на 18 месеца след раждането на първото дете може до доведе до преждевременно раждане на второто дете, то да бъде с по-ниско тегло и по-ниско.

Ако забременеете в рамките на 12 месеца след раждането, рискът от отлепване на плацентата е по-голям, а в случай че са ви правили цезарово сечение, може да е налице предлежание на плацентата.

Статистиката е такава, че лекарите не препоръчват разликата между раждането на две деца да не е малка.

Организмът на майката се нуждае от време, през което да се попълнят запасите от витамини и хранителни вещества, преди отново да настъпи раждане.

Ако наскоро сте родили и обмисляте ново забременяване, задължително се консултирайте с лекар. Той ще ви даде препоръки как да се храните оптимално, как да приемате фолиева киселина и да поддържа здравето си на добро ниво.

Според проф. Кидуел да отлагате с повече от 5 години до следващата бременност също не е добра идея. Изследвания показват, че ниско тегло на плода при раждането, преждевременно раждане и по-малък по размери плод са вероятни резултати, когато жените раждат 5 и повече години след предишното раждане.

При самите майки пък е налице по-голям риск от развитие на прееклампсия.Добави коментар