Какви храни трябва да избягват бременните жени?

132
Какви храни трябва да избягват бременните жени?

По време на бременността сте по-застрашена от хранително отравяне и може да го изкарате по-тежко

Вече говорихме за храните, които са полезни за бременните жени. Да видим обаче от какво те трябва да се ограничат:

Морски дарове, богати на живак

Морските дарове са чудесен източник на протеини и на омега-3, но някои видове могат да съдържат прекалено много живак, а това може да е вредно за развиващата се нервна система на бебето. Колкото по-голяма и по-възрастна е рибата, толкова повече живак ще има. Добре е бременните жени да избягват месо от риба меч и от акула.

Какво може да се яде? От Американската асоциация по безопасност на храните препоръчат скариди, омар, сьомга и треска, като съветват да не се прекалява с тях. Избягвайте сурова и недобре сготвена храна, особено меса и морски дарове. Особено внимавайте с мидите.По време на бременността сте по-застрашена от хранително отравяне. Убедете се, че всичко е добре сварено (изпечено).
Възможно е да не понесете добре някои от следните видове сирена: бри, камембер, синьо сирене и мексикански сирена като кесо бланко. Яжте такива, само ако на етикета изрично пише, че са преминали пастьоризация.

Мийте плодовете и зеленчуците, които консумирате.

Избягвайте високи количества витамин А. От Американския институт по медицина предупреждават, че за бебето са вредни големите количества витамин А.Избягвайте кофеина. Той може да премине през плацентата и да окаже влияние над сърдечната дейност на вашето бебе. Някои учени асоциират прекалената консумация на кофеин с риск от помятане. Препоръчва се бременните жени да консумират най-много 200 милиграма кофеин на ден.

Внимавайте с билковите чайове. Няма достатъчно изследвания, които да показват как се отразяват различните билки на развитието на детето. Затова не експериментирайте.

Избягвайте алкохола. Мнозина казват, че една чаша на ден няма да навреди, но всъщност, няма точни данни за това какво количество е вредно. Повечето лекари препоръчват да не се пие никакъв алкохол.Добави коментар