Как се прави бебе от трима

273
Как се прави бебе от трима

Първите бебета с трима родители могат да се родят най-рано през 2016 г.

Bеликобритания стана първата страна, която узакони техниката за създаване на бебе с трима родители, предадоха световните агенции. Новаторският метод получи финално одобрение в британския парламент, след като бе гласуван от горната Камара на лордовете. По-рано този месец положителен вот дадоха и депутатите от долната камара на парламента.

Първите бебета с трима родители - мъж и две жени, могат да се родят най-рано през 2016 г. Медиците смятат, че методът може да предотврати някои нелечими наследствени заболявания, пренасяни от дефектни митохондрии. Според критиците обаче това ще доведе до създаването на т.нар. дизайнерски бебета, пише вестник "24 часа".

Манипулацията е модифицирана версия на ин витро техниката. Процедурата, разработена в Нюкасъл, цели да се пресече предаването на генетични заболявания като увреждания на мозъка, мускулите, сърцето и очите от майката към детето заради проблем с митохондриите в клетките.

Вижте още: Жена ражда близнаци на друго семейство след грешно ин витро

При новия метод може да се комбинира ДНК от двамата родители със здравите митохондрии от втора жена донор. Има 2 процедури, с които това може да бъде направено - преди и след оплождането на яйцеклетката на майката. При “поправка на ембриона” две яйцеклетки - от майката и от жената донор, са оплодени с генетичния материал на бащата.

След това от ембриона на родителите с дефектни митохондрии се отстранява ядрото и се вгражда в ембриона със здрави митохондрии от донора, чието ядро също е махнато. Новата яйцеклетка с ДНК информация на ядрото само от родителите се връща в майката. При втория метод ядрото от яйцеклетката на майката се вади и се поставя в опразнената яйцеклетка на донора, която е със здрави митохондрии. След това новата яйцеклетка се опложда.

Така се получават бебета със само 0.1% ДНК от трети човек. Учените уверяват, че процедурата няма да промени косата и очите на детето и то ще прилича на родителите си. Предстои до края на годината да бъде създаден закон за процедурата във Великобритания и клиниките да кандидатстват за лицензи. Първи опит за бебе с трима родители вероятно ще бъде направен в края на 2015 г., прогнозира Би Би Си.Добави коментар