Как се побеждават страховете през бременността

374
Как се побеждават страховете през бременността

Важното е, че са победими

По време на бремеността много жени започват да изпитват страхове, които преди не са били част от ежедневието им. Например, страх от самото раждане, от родовите болки, как ще премине цялата бременност, страх от проблеми със собственото здраве и как това ще се отрази върху детето. По думите на психолога Сона Арутюнян, много бъдещи майки се боят как бременността ще се отрази на външния им вид и дали ще загубят предишната си превлекателност.

Възможно ли е да бъдат преодолени тези страхове?

По думите на психолога – да! На първо време е важна психологическата подготовка на жената за бременността. Тя трябва да е достатъчно зряла, за да прие новия си статус.

Освен това, са необходими знания. Ако жената знае как протича бременността, какви изменения ще настъпят в психиката и физиката й, това ще й помогне да отхвърли всички неадекватни страхове и стреса от тях.Относно въпроса за появата на страховете и преодоляването им Арутюнян казва, че е важен моделът на родителите. Поведенческият модел на майката, като правило, се предава на дъщерята. Заедно с модела се предават и страхове.

Акушер-гинекологът Русудан Варданян допълва, че ако подготовката и запознаването с бременността като процес и промяна не успеят да помогнат на жената да преодолее страховете си, е препоръчително тя да бъде консултирана от психолог. Последният ще й помогне да прегърне новия социален статус и да се избави от страховете.Добави коментар