Как са се предпазвали от бременност преди 100 години?

904
Как са се предпазвали от бременност преди 100 години?

В миналото жените от цял свят са използвали тайни, предавани от поколение на поколение, народни вярвания, магии, фолклорни традиции и какви ли не други странни за съвременната жена похвати, за да се предпазят от забременяване

В миналото жените от цял свят са използвали тайни, предавани от поколение на поколение, народни вярвания, магии, фолклорни традиции и какви ли не други странни за съвременната жена похвати, за да се предпазят от забременяване. Вижте ги:

Прекъсването на половия акт, разбира се, е бил най-често използваният метод. Наред с това обаче имало и такива, които били абсолютно шарлатанство. Сред тях са пиенето на живак, което се практикувало в древен Китай, промивки с вода и лют пипер, мазане на шийката на матката с борова смола.

Според гръцката митология богиня Персефона ядяла зрънца от нар, които я предпазили от забременяване от Бога на смъртта. Заради този мит жените в Гърция често консумирали нар, бор и джоджен, с цел контрацепция.В „De animalibus” Албертус Магнус описва един доста странен метод за предпазване от бременност. В петата на жената се поставяло жило от жив скорпион. Вярвало се, че докато то е там, тя е защитена и не може да забременее.

Презервативите били познати още преди Ренесанса. Те били изработвани от пикочни мехури и животински черва, посочва Дарик радио.

Около 1500 година Габриел Фалопиус описва как се слага презерватив. Основното им използване обаче не било като контрацептив, а като средство за предпазване от сифилис.

В Северна Африка жените се предпазвали от забременяване с цветето silphium. Методът бил толкова известен, че това довело до изчезването на този растителен вид.

В България често използван метод за предпазване от бременност или предизвикване на аборт било пиенето на билков чай. Родината ни е известна с богатството на лечебни треви и тяхната широка употреба. Като контрацептивно средство се използвал чай от живовляк.

Перорални противозачатъчни средства се появяват в средата на 1900 година, когато младата медицинска сестра Маргарет Сангър открива ефективно хормонално противозачатъчно.

Добави коментар