Как да облекчим възпалените венци при бременност

730
Как да облекчим възпалените венци при бременност

Венците и зъбите са едно от най-слабите места по време на бременност

Венците и зъбите могат да се превърнат в проблем за повечето бременни, дори и за жени, които винаги са имали здрави зъби. Причините могат да бъдат както хормоналните промени, които настъпват в организма, така и увеличеният кръвен поток в тялото или недостигът на калций.

За жените, които по принцип са предразположени към възпаление на венците, това може да се превърне в още по-сериозен и трудно лечим проблем през бременността. Освен стандартните грижи за поддържане на устната хигиена като миене на зъбите, използване на интердентална четка или конец за зъби, изплакване с антибактериална вода за уста и др., са необходими и допълнителни усилия още преди изострянето на проблема.

Масаж с ябълка

Един от най-лесните и безобидни начини за справяне с кървящите и възпалени венци е хапването на ябълка. Целта е венците да бъдат масажирани. Ефектът от този метод, разбира се, не е видим веднага. Затова е добре да се прилага дори и само с превантивна цел или да се комбинира с жабурене с чай за венци.

Жабурене с билкова отвара

Лайката и смрадликата са най-широко разпространените билкови отвари при възпалени венци. Във всяка билкова аптека продават “стягащ” (адстрингентен) чай, който представлява смес от дъбови кори, листа от смрадлика, цвят от лайка и лавандула и плод от карамфил. Жабуренето с него (в никакъв случай не се гълта) по 2-3 пъти на ден значително облекчава болките и кървенето.

Недостатъкът е, че трябва да се приготвя всеки ден, тъй като, веднъж направен, може да се съхранява в хладилник до 24 часа. Но е добър вариант за силно възпалени и кървящи венци, които обикновено се лекуват с антибиотик, но не и по време на бременност.

Зехтин и прополис

Жабуренето със зехтин също има успокояващ ефект, но трябва да се прави в продължение на поне пет минути. Усещането е малко неприятно, особено при бременни със силно гадене и повръщане. Друг метод, който може да бъде прилаган, е жабурене с разтворена във вода клеева тинктура. Тя представлява разтвор от прополис и спирт. Продава се в аптеките, а може да се приготви и в домашни условия.

Преди предприемането на каквото и да е самолечение обаче е необходима консултация със стоматолог, който да определи степента на възпаление и най-подходящото за конкретния случай лечение.Добави коментар