Как да изберем детска количка?

247
Как да изберем детска количка?

Количката трябва да отговаря едновременно на три важни условия

Детската количка безспорно е една от най-важните и най-големите покупки, свързани с появата на нов член в семейството. През последните години производителите правят всичко възможно да предложат голям избор на родителите и да ги улеснят максимално в решението. За съжаление, обаче разнообразието не винаги означава бърз и правилен избор. Особено, когато количката трябва да отговаря едновременно на три важни условия – да бъде удобна за бебето, за майката и разбира се, за таткото, който ще има отговорната задача да намира място в колата за всички вещи и аксесоари на малкия човек.

Как да са доволни всички

Удовлетворяването на тези три условия често е комбинация от противоречащи си в определена степен критерии. Да бъде широка, но да се побира във всеки асансьор, с по-големи гуми и амортисьори, за да вози меко и да преодолява всички дупки и счупени плочки по пътя, но да бъде лека и не на последно място - в сгънато положение да заема възможно най-малко място. Към всичко това не трябва да забравяме да прибавим и фактора цена. За какво е добре да внимаваме, когато се лутаме в търсенето на баланса качество-цена-удобство?

Скъпото не винаги е най-добро

Дори да не ви се е наложило все още да купувате детска количка, със сигурност са ви направили впечатление возилата с доста нестандартни и аеродинамични форми. Това са количките от най-висок клас, които залагат на интересен дизайн, вероятно и на качество, но за съжаление, често пропускат практичността и удобството не само за майката, но и за детето.

Затова не се изненадвайте, ако се натъкнете на количка, която въпреки стряскащата цена от няколко хиляди лева, е с летен кош с изцяло излята от пластмаса основа и невъзможност детето да бъде поставено в пълно легнало положение,а кошът за багаж всъщност прилича повече на чанта за лаптоп, отколкото на широко място, в което се държат бурканчета, шишета, памперси и дрехи. Или пък на такава, чиито предни колела са на по-малко разстояние едно от друго от задните и преминаването по металните лайсни във всеки подлез се превръща в задача с повишена трудност.

3 в 1, 2 в 1 или комбинирана

Най-скъп и заемащ най-много място е вариантът на количка 3 в 1, който включва два коша и столче/кошче за кола, което обаче е за периода до около 1 година на детето. Първият кош, който погрешно може да чуете да бъде наричан „зимен кош“, всъщност е кош за новородено. Именно той отговаря най-пълно на нуждите на детето в периода 0-6 месеца, понякога и малко след това.

Вторият кош или т.нар. летен се използва, след като детето вече може да седи. Все повече обаче са моделите с кош за новородено със специални адаптори за кола, които се закупуват отделно и не влизат в цената на количката. Това е удачен вариант за количка 2 в 1, който до някъде спестява пари и място. Освен това, предвид краткия период на използване на столчето за кола, винаги можете да намерите такова от познат или приятел, който вече не го използва и с радост би се отървал от него.

Комбинараната количка се смята, че е подходяща за всякаква възраст и сезон от годината. Всъщност обаче тя не е най-подходящият вариант за новородени. Много майки избират този вариант, при който разполагат само с един кош, в който детето може да лежи и седи. Така спестяват пари и място. Предимство е и това, че почти винаги са по-леки от другите два варианта. Според педиатрите обаче такъв тип кош не е най-удачният вариант за възрастта от 0-6 месеца.

Гарантирана ли е гаранцията

Всички колички имат някаква гаранция. Поинтересувайте се обаче за конкретния модел, който сте избрали - какво точно се предлага и четете внимателно. В някои случаи в магазина може да ви кажат, че гаранцията е 2 години, но всъщност в документите да пише, че през първите 6 месеца повредените части се подменят с нови безплатно, а през останалия период магазинът се ангажира да достави частта, която се заплаща от купувача. В други случаи гаранцията не покрива колелата на количката. Ако гумената част е от материал, който бързо се изхабява, може да се наложи да ги подмените почти на цената на гумите на семейния ви автомобил.

И накрая, преди да отидете в магазина, разгледайте на сайта на производителя параметрите на избрания от вас модел като тегло, ширина, височина, потърсете отзиви и мнения в интернет форумите и вижте някои видео клипове в youtube, за да добиете представа колко лесно се сгъва, как се сменят кошовете и всичко друго, което е важно за вас. И не на последно място, колкото и да е важен изборът, бъдете умерени в инвестицията и не забравяйте, че все пак купувате детска количка, не лек автомобил.Добави коментар