Как да избегнем родилните болки

587
Как да избегнем родилните болки

Няколко метода за обезболяване

Раждането много рядко преминава без болки. И въпреки че все повече се прилагат обезболяващи средства, много жени се отказват от тях. В крайна сметкаq вие решавате как да стане раждането. Като правило този въпрос се обсъжда предварително. Днес най-популярни са следните методи:

Епидурална (перидурална) анестезия

При тази форма на обезболяване жените раждат в пълно съзнание и могат активно да участват в процеса на раждането. Този тип анестезия действа само на тези нерви, които са в близост до матката. Обезболяващото средство се въвежда в поясния отдел на гръбначния стълб – на мястото на инжекцията се поставя катетър, през който при необходимост се вкарва допълнителна доза лекарство. Обезболяването започва да действа 20 минути след въвеждането на лекарството и продължава до 2 часа.

Възможни усложнения:
Ако перидуралната анестезия е направена правилно, последствията от нея са нулеви. В някои случаи все пак могат да се наблюдават отпадналост и главоболие или тежест в краката, които се запазват в продължение на няколко часа, но те не влияят на детето. За прилагането на този метод за обезболяване е необходимо писмено съгласие, посочва zdrave.bg.

Безболезнено раждане?

Двуазотен окис (райски газ) с кислород


Газовата смес се подава през маска, скачена към апарат. Тя значително намалява болката, но не я премахва напълно. Действието на този метод се проявява на практика почти веднага. Положително е, че жената вдишва от сместа, когато изпитва потребност.

Възможни усложнения:
По време на този вид обезболяване жената може да изгуби съзнание или да се появи необходимост от повръщане. Газовата смес не оказва влияние на детето.

Масаж на гърба

Това не толкова ефективен, но все пак действащ метод за намаляване на болката по време на раждането. Той способства за премахване на напрежението както по време на бременността, така и по време на самото раждане. Масажът трябва да започва със слабо натискане на мускулите над седалищните части, а след това да се премине към равномерни кръгови движения покрай гръбначния стълб. Може да се натиска с длани и областта - отдясно и отляво от кръста.

Въпреки съществуващите начини за обезболяване, за най-физиологично продължава да се смята раждането без прилагане на обезболяващи средство и с минимална лекарска намеса.Добави коментар