Кафето враг на естрогена

381
Кафето враг на естрогена

Нивата на хормона спадат от кофеина

Кофеинът променя нивата на хормона естроген при жените и действа по различен начин при представителките на различните етноси, пише сайтът Хелтдейлинюз, позовавайки се на американско проучване.

Специалистите от Националния здравен институт на САЩ изследвали над 250 жени на възраст между 18 и 44 години в периода 2005-2007 година.

При азиатските участнички в експеримента, които получили над 200 милиграма кофеин на ден, равняващ се на две чаши кафе, било наблюдавано повишено ниво на естрогена. Но при белите жени, които пиели същите количества, били наблюдавани по-ниски нива на този хормон, а при чернокожите участнички не била констатирана съществена хормонална промяна, съобщи woman.bg."Резултатите от нашето проучване доказват, че жените в детеродна възраст променят нивата на естроген, в зависимост от консумацията на кофеин", заяви един от авторите на изследването д-р Енрике Шистърман. "Но тези вариации в никакъв случай не засягат овулацията на изследваните от нас субекти."

В краткосрочен план, консумацията на кафе не води до никакви силно изразени ефекти. Но за учените представлява интерес дългосрочната употреба на кофеин и вариациите на нивото на естрогена, които са свързани с редица заболявания, като ендометриозата, остеопорозата, рака на гърдата и на яйчниците.

"Резултатите от нашето проучване ни навеждат на мисълта, че при изучаването и лечението на тези болести трябва да се взима предвид и дългосрочната употреба на кофеинови продукти", заяви д-р Шистърман.Добави коментар