Кафе срещу репродуктивни проблеми

100
Кафе срещу репродуктивни проблеми

И за бременни не е особено полезно

Любителките на кафето страдат по-малко от заболявания на репродуктивната система, твърдят изследователи след проучване на 67 470 представителки на нежния пол.

Жените, които пият на ден по четири чаши кафе е 25% по-малко вероятно да страдат от рак на матката и други заболявания на половата система, които пречат на възпроизводството. Експертите изследвали жени на възраст между 34 и 59 години. Проучването продължило 26 години.

В анализа се включили хранителни навици, начин на живот и др. Лекарите изчислили връзката между чашите кафе дневно и гинекологичните проблеми при жените. Така те достигнали до извода, че четири чаши на ден намалява вероятността почти с една четвърт.

Според изследователите любителите на кафето не трябва да се тревожат, че това ще навреди на здравето им. Не е препоръчително обаче да се пие вечер, защото наистина предизвиква безсъние. Бременните жени също трябва да пият от напитката с повишено внимание.

Само преди няколко месеца изследователи заявиха, че жените, които пият най-малко по четири чаши кафе на ден, могат да се предпазят от непланирана бременност. Според холандските учени това се дължи на ефекта на кофеина, който затруднява придвижването на женски полови клетки от яйчниците, което значително намалява вероятността от забременяване.

Те са изследвали 9000 жени, които всекидневно консумирали по четири чаши от кофеиновата напитка.Добави коментар