Къде у нас дават най-големи помощи за дете

7651
Къде у нас дават най-големи помощи за дете

Пловдив дава 5000 лв. помощ при раждане на дете

Пловдив е общината, в която младите получават най-висок материален стимул за раждане на дете. Според отчета на демографската стратегия родителите получават еднократно 5000 лв. Излащаните от общините средства за млади родители са инструмент за насърчаване на раждаемостта, посочват от социалното министерство.

Тази финансова подкрепа обаче е в много широки граници, в зависимост от финансовите възможности на всяка община. Едва 50 лв. на родено дете получават родителите от Лясковец, докато в Панагюрище, Копривщица и Стрелча помощта от общината стига и 600 лв. на бебе, посочва вестник "24 часа".

При раждане на второ и трето дете пък финансовата подкрепа варира от 100 лв. за Свищов до 800 лв. в община Чавдар. “Не са малко и общините, които предоставят финансова помощ за отглеждане на дете на самотни майки - Пирдоп, Стрелча, Копривщица, Куклен, Свищов.

Благоевград, Чавдар и Панагюрище отпускат еднократно средства за близнаци. Помощ за майки студентки в размер от 2880 лв. дава Благоевград”, посочва правителственият доклад. 1000 лв. отпускат в Чипровци при раждане на първо дете (и близнаци), ако и двамата родители са с настоящ и постоянен адрес на територията на общината.

В Асеновград, Етрополе и Търговище пък подпомагат раждаемостта с безплатни детски градини. Еднократна помощ за раждане на дете дава и държавата през агенцията за социално подпомагане. За първо дете размерът ѝ е 200 лв., за второ дете е 600 лв., а за трето - 300 лв. За близнаци държавата пък плаща 1200 лв. Коментари

Коментар: 1
Общински помощи

Тази информация за Пловдив от къде я взехте, не намирам такава на сайта на общината.


  • 1

Добави коментар