Извънматочната бременност

127
Извънматочната бременност

Една опасна диагноза

Извънматочната бременност е състояние, което е особено опасно за жената. При нея оплодената яйцеклетка не успява да стигне до матката. Тя се закрепва в коремната кухина, в яйчниците или в една от маточните тръби. Защо се получава така?

Най-застрашени от извънматочна бременност са жените, които често страдат от възпаления - в резултат на тях маточните тръби често се запушват и яйцеклетката не може да достигне до матката. Рискът от извънматочна бременност се увеличава с възрастта - най-предразположени са жените на възраст 35-45 години.

Причина за това състояние може да се окаже и използването на вътрематочна спирала. Както и предишни операции в коремната кухина и на половите органи. Тютюнопушенето също може да доведе до този проблем, както и повишените нива на хормоните естроген и прогестерон, който забавят придвижването на оплодената яйцеклетка.Извънматочната бременност е особено опасна, защото единственото подходящо място за развитие на зародиша е матката. Той може да съществува извън нея най-много до 6-та седмица от бременността. След това тялото се опитва да го изхвърли, получава се кръвотечение, силна болка в корема, както и гадене и повръщане.

За съжаление, едно от най-честите усложнения, възникващи след извънматочна бременност, е стерилитет. В днешни дни състоянието може да бъде диагностицирано рано, което позволява да се вземат нужните мерки и да няма последствия за жената.Добави коментар