Извъматочната бременност - причини и последици

121
Извъматочната бременност - причини и последици

Тя представлява сериозна опасност за живота на жената

Извънматочната бременност е аномалия в бременността, която представлява сериозна заплаха за живота на жената. Вместо да се развива в матката, оплодената яйцеклетка се развива извън нея. Най-често (в 99% от случаите) тя се закрепва за маточната тръба, но може да се окаже и в яйчниците или в коремната кухина.

Рискът от извънматочна бременност се повишава с възрастта и е най-голям при жените на възраст 35-44 години. Особено внимателни към себе си трябва да бъдат тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания, предизвикани от хламидийни инфекции, микоплазма или уреплазма, а също така всички, които са се лекували по причина на тръбно или хормонално безплодие.

В рисковата група попадат и жените с ендометриоза, вродени аномалии на матката и маточните тръби, неспособните да износят бременността. Използването на вътрематочна спирала в качеството на контрацепция също може да провокира в някои ситуации извънматочната бременност, пише zdrave.bg.Причини за извънматочната бременност:

• Това опасно състояние може да възникне, когато оплодената в маточната тръба яйцеклетка не може навреме да попадне в матката.

• Главната причина за извънматочната бременност е запушване на маточната тръба или нарушения в нейното съкращение.

• Това може да се случи при възпалителни процеси в половите органи (яйчници и тръби), например след аборт, при вродена недоразвитост на маточните тръби, при хормонални нарушения и при злокачествени образувания в половите органи.

Ако оплоденото яйце не е попаднало в матката, то се закрепва, например, към стената на маточната тръба и там започва да расте. Но тръбата не е предназначена за развитието на плода - нейната дебелина е от 1 мм до 1.5 мм, а тънката й и нежна стена не е способна да се разтяга като матката. Затова в определен момент мястото за развитието на плода става недостатъчно.

През 4-6 седмица от извънматочната бременност ресничките на обвивката на ембриона прорастват в стената на маточната тръба – тя се разкъсва и възниква кръвотечение в коремната кухина. Появява се рязка болка ниско в корема, гадене, виене на свят, а често и загуба на съзнание. Ако е увреден голям съд, жената може да изгуби голямо количество кръв, което крие в себе си смъртна опасност.

Понякога се разкъсва не тръбата, а стената на оплоденото яйце, което след това през маточната тръба попада в коремната кухина. Този случай се нарича тръбен аборт. Той също е съпроводен с болка ниско в корема, отпадналост, виене на свят, но тези симптоми се развиват по-бавно, отколкото при разкъсване на тръбата. След известно време болката преминава и жената остава с впечатлението, че всичко вече е наред. Но продължаващото кръвотечение в коремната кухина може да доведе до много тежки и дори фатални последствия.Добави коментар