Ин витро бебетата по-здрави

38
Ин витро бебетата по-здрави

Биолозите опревергават църквата

Във връзка с разгорещения дебат от последните дни около становището на Светия синод - изненадващо представител на църквата уточни, че е допусната грешка и при определени условия тя подкрепяла ин витро зачеването.

В писмото на духовниците обаче се твърди, че бебетата, родени от заместващо майчинство, по-често са с генетични увреждания, недъгавост и се налагало по- често да влизат в болница, посочва Нова телевизия.

Обратно на експертите от църквата, биолози обясняват, че децата, заченати ин витро, са дори по-здрави. Причината е, че за оплождане на яйцеклетката се избирали най-здравите сперматозоиди. Същото важало и за биологичните материали, които се замразяват и по някога престояват така с години.

Междувременно, становището на църквата стана основна тема на разговор във форумите. Десетки жени изказват възмущение от отказа на Православието да подкрепи бездетните семейства в опитите им да си имат дете.Един от най-дискутираните въпроси във форумите в интернет е дали децата, родени чрез изкуствено оплождане, ще могат да бъдат кръстени. От църквата отговориха, че не ги делят по такъв признак.

Във вторник следобяд на сайта на Синода дори се появи допълнение към първоначалното становище. В него висшите духовници обясняват, че всъщност не подкрепят сурогатното майчинство, но благославят ин витрото, стига да се използва материал от самите съпрузи.

В същото време, студенти по медицина обясниха, че независимо от мнението на църквата, ще продължат да учат как да помагат на хората.

Първото бебе по метода ин витро се ражда през 1978 г. Във Великобритания. По този начин се дава възможност на милиони безплодни двойки по света да имат деца. Зад големия успех стоят докторите Робърт Едуартс и Патрик Стептоу.Коментари

Коментар: 2
Коментар: 1

  • 1

Добави коментар