Име - само от официален списък

198
Име - само от официален списък

Така кръщават децата си в Исландия

Исландците трябва да се съобразяват с държавните институции при избора на имена за децата си. В страната има списък с имена, от които може да се избира и които са разрешени от регистрите за гражданско състояние, пише френският "Фигаро". Това е т. нар. Комисия за имената (Mannanafnanefnd на исландски).

Тя съблюдава дали имената са съобразени с традицията и исландския език. Любопитна особеност на езика е, че фамилията се образува, като към името на бащата се добавя наставка според пола на детето – sson за момчета и dottir за момичета. Например ако един мъж се казва Сигурдур, фамилията на неговия син ще бъде Сигурдсон (сина на Сигурдур), а на дъщеря му - Сигурдурдотир (дъщерята на Сигурдур), посочва БГНЕС.

Вижте още: Забранените бебешки имена в различни държави по света

Все пак този списък се обновява и обогатява с имена, така например на 21 септември комисията публикува 11 нови имена, сред които женските Луна, Хофдис, Ейлиф и мъжките Киран и Ейяр. Разрешено бе да се кръщават момичета с името Анджелина, стига ударението да е на буквата „и“ според изискванията на исландската граматика.

Все пак има надежда тази комисия да отпадне като архаизъм, за какъвто я считат исландските младежи. Ново обстоятелство са и многобройните имигранти, желаещи децата им да носят имена, съобразени с произхода им. Дали списъкът с имена ще остане ще се реши след парламентарните избори на 29 октомври.Добави коментар