Има ли значение размерът...

846
Има ли значение размерът...

... на корема ви?

Трудно е да устоите на неизбежното сравняване на кореми с други бременни приятелки и познати. И това е напълно нормално, докато не решите да си правите някакви изводи от резултатите, водещи до притеснения. Добре е да запомните, че няма „правилен” размер (и форма) за корема на бременната. Размерът на коремът ви не е никаква индикация и за теглото на бъдещото ви бебе.

По форма и големина бременните кореми са точно толкова различни, колкото са и бебетата. Факторите, от които зависят размерът и формата, са силата на коремните ви мускули (тя намалява при всяка следваща бременност) и структурата на тялото ви. Често слабите жени изглеждат с много по-малки бременни кореми, но това съвсем не означава,че ще родят слабо бебе – при слабите жени има много повече място за бебето, без да „издува” прекомерно корема.

Единствено гинекологът ви може да се ориентира по размера на корема за размерите и на бебето ви и това пак не е съвсем точно казано – специалистите мерят конкретно разстояние, което е реална индикация за размера на плода и не зависи от визуалната големина на корема. Измерва се разстоянието от „върха” на корема (точно под гръдната кост) до „края” му, като това разстояние в сантиметри трябва да съответства на броя на седмицата, в която сте – ако сте в 28 г.с. , то трябва да е 28 см.

След 28 г.с. за размера на корема ви вече има значение и положението на плода, което също се следи внимателно от гинеколога ви.

Съществуват и случаи, в които размерът на корема е знак за проблем, но те са наистина редки, а и отново могат да бъдат преценени само от специалист – прекалено малкият корем може да означава, че бебето не расте, както се очаква, а много големият корем може да е знак за задържане на течности при майката или пък за гестационен диабет. При всички случаи обаче, ако има нещо подобно, наблюдаващият гинеколог ще го заподозре много преди вас и ще назначи съответните изследвания.Добави коментар