Идеалното време за първо раждане

255
Идеалното време за първо раждане

На каква възраст е най-добре да родите първото си дете?

На каква възраст е най-добре да родите първото си дете? Далеч не всички жени имат възможността да помислят по този крайно личен въпрос – при някои всичко решава съдбата. Но онези, които все още очакват реда си, могат да послушат не само сърцето си, но и съветите на специалистите.

Репродуктивната възраст е периодът, през който жената може да зачене, да износи и да роди дете. Теоретично този период продължава от първата менструация до менопаузата. С възрастта обаче се повишава рискът от развитие на хронични гинекологични заболявания, а те могат да доведат до различни усложнения както преди, така и по време на бременността. Зависимите от хормоналния фон гинекологични заболявания (например миома на матката и др.) често предизвикват безплодие.

С възрастта, особено след 35 години, при липса на адекватно лечение тези заболявания започват да прогресират. При това колкото е по-продължително действието на негативния фактор (в случая даден хормон), толкова са по-неблагоприятни. Проблем представляват и инфекциозните заболявания на женските полови органи – тези възпаления имат склонност да водят до рецидиви. От тях страда и репродуктивното здраве – инфекциите предизвикват сраствания в малкия таз и маточните тръби, а това може да доведе и до безплодие.

10 причини, които не са повод да имаме дете

Има и други фактори. Например след 35-годишна възраст женските репродуктивни функции започват постепенно да угасват. Това е естествен процес и лекарите го наричат „понижаване на овуларния резерв“. С други думи с възрастта намалява запасът от яйцеклетки, заложени в женския организъм още с раждането. Когато яйцеклетките се изчерпат напълно, настъпва менопаузата.

Това обикновено се случва след 45-годишна възраст, но при някои жени резервът се изчерпва по-бързо, яйцеклетките спират да се развиват и да съзряват по-рано. Лекарите наричат това първична недостатъчност на яйчниците. С този проблем се сблъсква една от 10 хил. жени на възраст до 20 години. На възраст между 35 и 40 години – една на хиляда жени. При подобен сценарий е много трудно да се зачене генетически родно дете. От тези и други факти стигаме до извода, че оптималният период за първо раждане е от 20 до 35 години.

На всички обаче ни е ясно, че подходящия момент избират най-вече двамата родители. Ако решат да имат дете след 35 години, ще трябва да направят подробни медицински изследвания на майката преди зачеването, а по време на бременността да спазват всички лекарски препоръки. 

Репродуктолозите подкрепят две верни и при това коренно противоположни твърдения. Вижте ги тукКоментари

Коментар: 1
gulubche

da :)


  • 1

Добави коментар