И в Бургас искат ин витро клиника

81
И в Бургас искат ин витро клиника

Най-близката е във Варна

Да бъде създадена репродуктивна клиника в Бургас - за това настояват от местното сдружение „Зачатие". Семейства, които имат проблем със зачеването, и специалисти по проблемите на стерилитета се събраха в морския град.

Специалисти и хора от пациентските организации смятат, че е престъпление толкова голям град като Бургас да няма клиника за лечение на стерилитет - най-близката е във Варна.

Дори и да се реши бързо въпросът с материално-техническата база, проблемът с подготовката на специалисти остава, защото тя изисква 5-6 месеца. Въпреки това от сдружение „Зачатие" дават надежда на всички семейства, които искат да имат деца.

За пет години само има толкова много нови методи, които са се внедрили в световен мащаб и веднага навлизат в България, че нерешими случаи от преди 10 години вече се решават, посочват от сдружението.

Макар че в България има 270 хиляди двойки с проблеми в зачеването, според данни от Националния статистически институт, само 5% имат нужда от
ин-витро оплождане, за останалите са достатъчни по-обикновени методи на асистирана репродукция.

От две години Община Бургас има своя програма за финансиране на двойки с репродуктивни проблеми, като отпусканата сума е до 2000 лв., посочва БНТ. Тази програма дава допълнителен шанс на бъдещите продители извън финансирането от Националния фонд за асистирана репродукция.Добави коментар