И майките имат полза от кърменето

237
И майките имат полза от кърменето

То ни предпазва от рак и топи килограмите ни

Всички знаем колко важно и безценно е кърменето за бебетата. Малка част от нас обаче са запознати с ползите, които носи кърменето на организма ни. Ето някои от тях.

Кърменето ни помага да се възстановим по-бързо след раждането
Процесът на кърмене е много важен за по-бързото възстановяване на женското тяло след раждането. Много от майките забелязват, че докато кърмят, усещат спазми, подобни на тези по време на менструация. Това е контрахиране на матката, която се възстановява след родилната дейност. Доказано е, че кърмещите жени по-рядко получават кръвоизливи, а от там - по-рядко страдат и от анемия.

Кърменето ни вталява
Често се смята, че докато кърми, младата майка не може да отслабне. Това е напълно погрешно схващане. Доказано е, че жените свалят през първите шест месеца повече килограми, ако кърмят. Това се дължи на свойството на организма да мобилизира мазнините, натрупани в тялото по време на бременността, за да участват в кърменето. Изследванията сочат, че при кърменето се отделят толкова калории, колкото ако карете колело един час.Кърменето ни предпазва от болести
Колкото по-дълго кърмите детето си, толкова по-малък риск съществува от рак на гърдата. Изследванията показват, че 12 месеца кърмене намаляват риска с близо 5%. Друг тип рак, който може да бъде избегнат чрез кърменето, е този на яйчниците. Според специалистите, жените, които кърмят децата си, по-рядко страдат и от остеопороза.

Кърменето и новите обувки
На пръв поглед двете неща може и да нямат нищо общо. Но само трябва да се замислите - кърменето ни носи не само здравословни ползи, но и финансови. Защото е безплатно, а адаптираното мляко струва пари. Ето ви и връзката между новите обувки и кърменето.

Вижте и Десет любопитни факта за кърменетоДобави коментар