И биологичният часовник спира

1368
И биологичният часовник спира

Още колко време да отложите забременяването?

Хормонален тест би могъл да помогне на жените да изпреварят спирането на биологичния часовник, предупреждавайки ги колко още време могат да отлагат правенето на деца.

За пръв път изследователи от университета “Сейнт Андрюс” са успели да проследят варирането в нивата на жизненоважен хормон, свързан с плодовитостта, при жени на различна възраст.

Откритието може да доведе до революция в семейното планиране, тъй като на негова база биха могли да се правят прогнози за това кога точно ще настъпи менопаузата при дадена жена.

Това може да спести и много време, нерви и средства на двойки, които се подлагат на скъпи и болезнени ин витро процедури, предвиждайки шансовете за успешно зачеване.

Изследването на учени от университетите на Глазгоу и Единбург сравнява хормонални нива при 3200 здрави жени, показвайки с точност как те се изменят с възрастта. Лекарите смятат, че могат да използват резултатите като база за сравнение за "срока на плодовитостта" при жените.

Учените отбелязват, че и досега са знаели, че високите нива на репродуктивния хормон спомагат зачеването, но не са могли да го подкрепят "статистически". Сега те разполагат с "мярката", която се среща в средностатистическа здрава жена.

Жените се раждат с ограничен брой яйцеклетки - средно между един и два милиона - които се изхвърлят по време на редовния цикъл до настъпване на менопаузата.

Способността на жените да зачеват намалява рязко след средата на 30-те, въпреки че границата варира при различните жени. Лекарите често предупреждават за рисковете, които крие за майката и детето късната бременност, вкл. сърдечни проблеми и раждане на мъртво дете.

Смята се, че 33.8% е рискът от загуба на плода при жените, които се подлагат на ин витро след 37 години. Преди тази възраст процентът е близо два пъти по-малък и достига 16.8%.Добави коментар