Хъркане = преждевременно раждане

122
Хъркане = преждевременно раждане

По време на бременност хъркането може да е последица от прееклампсия

Жените, които хъркат по време на бременността, по-често раждат дребни бебета преди термина или се налага по спешност да им бъде направено цезарово сечение, установи проучване на американски учени от университета на Мичиган.

Изследването не доказва, че това е причината за преждевременно раждане - влияят много повече фактори, свързани с начина на живот и здравословното състояние. Но има връзка между хъркането и подранилото раждане, обясняват учените.

Изводът им бил още по-категоричен за жените, които имат смутено дишане по време на последния триместър от бременността (29 седмици и повече) и ако хъркането е често - 3-4 нощи седмично, посочва вестник "24 часа".

Хъркането е причинено от вибрации на меките тъкани в гърлото. Те може да съпътстват затлъстяването, да са последица от дългогодишно тютюнопушене или алкохол преди лягане. А по време на бременност - да е последица от прееклампсия.

Хъркането води до увеличаване на възпалителните вещества в клетките, които биха могли да повлияят на плацентата и оттам да смутят наддаването на тегло на бебето. Но това е само хипотеза и се нуждае от по-нататъшно разследване, затова бременните не трябва да се тревожат прекалено, ако хъркат, успокояват учените.Добави коментар