Грижа за недоносените

100
Грижа за недоносените

12% от бебетата у нас са недоносени

Бебе, родено в шестия месец, спасиха в столична болница. Това е поредният подобен случай, благодарение на добрата техника и опита на акушер-гинеколозите. Повече от 12 процента от бебетата у нас се раждат недоносени. За сравнение – в най-развитите европейски държави процентът е под 9.

Най-малкото спасено дете в болницата тежи едва 500 грама. Родено е недоносено, месеци преди термина на майката. Въпреки че доста от бебетата в България се раждат преждевременно, смъртността при такива случаи става все по-ниска.

Две са основните причини за големия брой недоносени бременности, твърди гинеколожката д-р Масларска, цитирана от ТВ7. Едната е нарастващият брой оплождания ин витро, тъй като често родителите прибягват до многоплодна бременност. Тя обаче е по-рискова. Втората причина е заниженото внимание по време на бременност.

Именно това е причината в момента в болницата да се грижат за момченце, появило се на бял свят в шестия месец. То вече е стабилизирано, но не може да бъде изведено от кувьоза. Чака се да мине времето, през което то е трябвало да се развива в утробата на майката.Добави коментар