Грип по време на бременност

659
Грип по време на бременност

Грипът по време на бременност носи рискове за бебето

Грипът може да бъде опасен за бременната, тъй като имунната система през този период отслабва и прави жената по-предразположена към разболяване. Грипът в такъв момент може много бързо да се развие и да бъде усложнен от инфекции като пневмония. Той носи определени рискове и за бебето като преждевременно раждане например.

Какви са симптомите?
Грипът обикновено започва с температура, умора, главоболие, последвани от хрема, кихане, възпалено гърло, кашлица, разтрисане. Възможни са също диария и повръщане.

Грипът обикновено започва с температура, умора, главоболие

Какво трябва да направите?
Ако почувствате някои от симптомите на грипа, останете вкъщи, ограничете контактите с други хора и се свържете с лекаря си, който ще прецени какво лечение или изследвания са необходими. Дори да нямате някои от сипмтомите, ако сте имали контакт с болен от грип по време на бременността си, се консултирайте незабавно с вашия доктор какви превантивни мерки да вземете.

Как се лекува грипът при бременни?
Употребата на повечето лекарства по време на бременност е забранена. Въпреки това грипът трябва да бъде лекуван от самото начало, за да се избегнат усложнения. Гинеколозите препоръчват основно парацетамол и лекарствата, които съдържат парацетамол, като най-безобиден по време на бременност. В никакъв случай обаче не го взимайте по своя преценка.

По-сериозните грипни състояния изискват допълнително лечение, което трябва да обсъдите с лекаря си. Задължително обаче приемайте повече течности и витамини под формата на пресни сезонни плодове или сокове от тях, особено такива, богати на витамин С. Някои специалисти препоръчват и поставянето на противогрипна ваксина на бременни като превантивна мярка.

Някои специалисти препоръчват противогрипна ваксина като превантивна мярка

Внимавайте с личната хигиена
Мийте си често ръцете, включително непосредствено преди ядене и след кихане. Когато няма вода и сапун наоколо, използвайте мокри кърпи или гел за дезинфекциране. Не пипайте очите, носа и устата си с ръце малко след като сте ги измили. Дори да си мислите, че са чисти, след като сте ги измили само преди 10 минути, всяко действие като отваряне вратата на хладилника в офиса или докосването до клавиатурата на компютъра вече ги прави потенциален приносител на вируса.

Имайте предвид, че бактериите и вирусите върху твърди повърхности живеят от два до осем часа. Затова редовно почиствайте вкъщи и в офиса това, до което най-често се докосвате като бравите на вратите, телефона, мишката и клавиатурата на компютъра. Стойте поне на 2 метра разстояние от болни хора, дори и вкъщи.Добави коментар