Глоба за бременност?

72
Глоба за бременност?

700 лв. глоба, ако забременееш

Шеф на пловдивска фирма накарал млада жена да подпише договор, според който, при забременяване, тя му дължи неустойка от 700 лева.

Подобно искане се сторило на дамата недопустимо и тя решила да се оплаче в Комисията срещу дискриминация, пише "Монитор".

Докато търсела работа, младата жена попаднала на обява на пловдивска фирма и решила да си опита късмета. Приели я на тридневен стаж и след като се убедили, че може да върши работата, й предложили трудов договор.

В него обаче една от точките предвиждала глоба от 700 лв., ако забременее, съобщава novini.bg.

Жената е възмутена от клаузата, която очевидно противоречи на всички закони в страната и е силно дискриминационна по отношение на слабия пол. Още повече, че във злополучната фирма работели само жени.

Според подателката на жалбата, става дума за типов договор, който се предлага за подпис на всеки нов служител. Странното, според нея ,е, че той е минавал през ръцете на няколко институции и никой не е реагирал. По жалбата е образувана преписка в КЗД.Коментари

Коментар: 2

При смяна на месторабота, ми беше обяснено, че няма как да ме назначат на работа без да подпиша двегодишна декларация, че няма да забременявам... Въпросната фирма се лиши от кадър с образование и 5 години стаж на абсолютно същата длъжност (но в друга фирма) и то на 23 години. Почти във всяка фирма е така, ДИСКРИМИНАЦИЯ спрямо жените!

Коментар: 1

много работодатели се отнасят зле със служителките си, когато разберат, че са бременни - в българия това е факт


  • 1

Добави коментар