Главоболието през бременността

127
Главоболието през бременността

От него страдат почти 70% от бъдещите майки

Главоболието по време на бременността се появява при почти 70% от бъдещите майки. Причините за него са хормонални, възможно е обаче то да се дължи и на стрес, глад и изтощение.

През първия триместър от бремеността, когато главоболието най-често се появява, ще трябва да се справиш с него сама. Защото не е препоръчително да приемаш каквото и да било обезболяващи медикаменти.

Най-добре е да си почиваш по-често, да се разхождаш повече, да хапваш редовно и да пиеш много течности. Избягвай затворените задимени помещения и изключи храните от менюто си, които могат да предизвикат главоболие.

Такива са сладоледът, колбасите, френските сирена, шоколадът, заквасените млечни продукти, цитрусови плодове, ядки и семена и продукти с аспартам и оцветители.Някои бременни страдат не просто от главоболие, но и от мигрена през деветта месеца. Това състояние се дължи на разширените кръвоносни съдове в мозъка. В такъв случай се предписват медикаменти, но ги приемай само при нужда.

Главоболието може да е сигнал и за по-сериозни състояния. Например високо или ниско кръвно налягане, токсикоза или преекламсия.

Задължително трябва да се консултираш с лекар, ако заедно с главоболието се появят подувания по лицето и крайниците или виждаш замъглено.Добави коментар