Гинеколог против секциото

649
Гинеколог против секциото

Недопустимо е да се извършва по желание на родилката

Цезаровото сечение да се забрани като избор "по желание " на родилката. За това настоява бившия национален консултант по акушеро-гинекология проф. Иван Козовски. Според него, секциото трябва да се извършва само по преценка на лекаря, когато има опасност за родилката и плода.

Процентът на цезаровото сечение е достигнал своя предел, съобщи ТВ 7. Наблюденията на проф. Козовски показват, че в неговата клиника "цезаровото сечение" се прави на около 20% от родилките. По думите му тези операции са от меркантилни подбуди. А това е опасна процедура и води често пъти до смъртни случаи.

Изказването на професора моментално предизвика реакции в колегите му, а и у пациентите. "Това е изключително крайно мнение. Това е метод на избор и съществува много отдавна. Постоянно се усъвършенства", контрира д-р Валентин Николов, основател на болница "Св. Лазар".

Според него, на държавата й излиза по-скъпо да плати за "цезаровото сечение". Едва около 30% от нормално започналите раждания завършват нормално. Това означава, че при голяма част от ражданията се налага оперативна помощ, обясни д-р Николов.

Кристина Мартинова от сдружение "Естествено" каза, че трябва да има избор. Но преди това трябва да я има цялата информация за рисковете при следващи раждания. При всяко следващо "цезаровото сечение" се увеличават рисковете, твърди Мартинова. Според д-р Валентин Николов обаче това категорично не е така.

Все повече родилки настояват да родят секцио, независимо дали има медицинска предпоставка за него. В края на миналата година три бременни жени починаха след извършване на цезарово сечение, припомня ТВ7.Коментари

Коментар: 8

edno vreme sa rajdali i zatova poveceto sa ymirali, shto vsicki izvesni rajdat sas sekcio zashtoto sa prosti li

Коментар: 7
sekcio

az jivea v edna ot darjavite v EU izvan BG i tuk sekcioto se pravi samo ako se naloji po spe6nost,a ne pojelanie

Коментар: 6

Да се чекнеш и пориш? Що за речник? Аз родих естествено и бебето е добре- нито е осакатено,нито изкривено , и аз съм добре. А и по-бързо е възстановяването, но всяка жена си преценява сама.При нормално раждане болката преминава с раждането, а при секциото е след като мине упойката....

Коментар: 5

Абе то нека си глезотия, ходи да се чекнеш и да се пориш като се правиш на героиня и да не се чудиш що на бебето черепът е смачкан или ключицата му е непоправимо осакатена, да не дава Господ на никого...

Коментар: 4

АЗ РОДИХ СЪС СЕКЦИО ЛИЧНО ПО МОЕ ЖЕЛАНИЕ,ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК ВСЕ ПАК И ТОВА СИ Е НОРМАЛНО. И ОЩЕ ДЕЦА ДА ИМАМ ПАК СЪС СЕКЦИО ПО МОЕ ЖЕЛАНИЕ ЩЕ ГО РОДЯ. ЩОМ ПЛАЩАШ-ТИ СИ РЕШАВАШ КАК ДА Е НАЛИ???

Коментар: 3

Права е Сис.Как са раждали жените години наред без секцио.Това е най-естественото нещо на света.А това да избереш пожелание операцията си е чиста доза глезотия.

Коментар: 2

Така е,не трябва да е по желание.Аз родих секцио,а страшно исках да не е така.Млада съм,здрава съм и съм на 100% сигурна,че можех да родя детето си нормално.Нали това ни е заложено по природа.Но лекарите така прецениха.

Коментар: 1

stiga ve4e s tiq prostotii be hora


  • 1

Добави коментар