Гените и прееклампсията

176
Гените и прееклампсията

Предизвикване на раждането понякога е единственото решение

Дефектна ДНК увеличава риска от прееклампсия при бременните, откриха американски учени от Училището по медицина към Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Според статистиката, около 4 от всеки 100 жени развиват животозастрашаващото състояние. Високо кръвно налягане и бъбречно заболяване са част от симптомите на състоянието през бременността.

Откритието може да доведе до нови възможности за лечение на изложените на риск, казват изследователите. Те анализират ДНК на повече от 300 бременни. 60 от жените, отначалото на бременността в добро здравословно състояние, в последствие са хоспитализирани, тъй като развиват тежка прееклампсия. 40 от останалите 250 бъдещи майки, следени за усложнения, също развиват опасното състояние.

ДНК анализът показва няколко генетични грешки при 5 от 60-те, иначе, здрави жени и 7 от 40-те с по-рано определена като рискова бременност.

Гените, при които са открити грешки: MCP фактор I и фактор H, играят роля за регулирането на имунната реакция. Така може да бъде обяснена и тяхната възможна връзка с прееклампсията, смятат учените. Според тях, проблеми на имунната система предизвикват повечето случаи на прееклампсия. Например, при жените с лупус и някои други автоимунни заболявания е наличен такъв повишен риск.
„В най-добрия случай, гени като тези могат да идентифицират 10-15% от прееклампсията, така че относителната им тежест не е толкова сензационна. Въпреки това, изследването може да ни позволи да открием нови методи за лечение за предотвратяване или забавяне началото на животозастрашаващото състояние.“, казва проф. Баски Тилаганатан, говорител на Кралския колеж по акушерство и гинекология.
 Добави коментар