Гърдите през бременността

5521
Гърдите през бременността

Как да се грижим за тях?

Един от първите индикатори, с които тялото ни подсказва, че чакаме дете, е промяната в гърдите ни. Въпреки че е различна при всяка жена, често тя е болезнена и неприятна. И голяма - за радост на татковците. Какви промени настъпват в бюста на бъдещата майка и как да се погрижим за него?

Промените

Още в първите седмици на бременността гърдите започват да нарастват. Това се дължи на хормоните, които ги подготвят за лактацията. Всъщност те ще се напълнят с коластра още преди да родите, затова млечните канали се уголемяват и разтягат. Което пък води до повишена чувствителност и болка.

Повечето от бременните забелязват и сериозна промяна в зърната си. Те потъмняват заедно с ареолите. Това се дължи на хормоналните промени, които влияят върху пигментацията на кожата. Възможно е и вените на гърдите ви да станат по-ясни и изпъкнали заради повишения кръвопоток към тях.

Не е причина за тревога и изтичането на жълтеникава течност от бюста ви. Това е коластрата. Тя започва да се произвежда от млечните жлези още през втория триместър на бременността. Предвестник на същинското мляко, коластрата е супер хранителната течност, с която ще се храни бебето ви в първите часове след раждането.

Важно е при всеки преглед при гинеколога да го молите да обръща внимание на гърдите ви. Особено ако сте напипали бучки. През бременността те обикновено са запушени млечни канали, с които можете да се справите с лек масаж с топла кърпа или пък с обливането им с топъл душ. Обърнете им по-серизно внимание, ако сте на възраст над 35 години.

Грижата

Повечето майки се притесняват от това как ще изглеждат гърдите им след раждането. Всъщност това зависи от грижите, които се полагат за тях по време на бременността. Едно от най-важните неща е да изберете удобно и подходящо бельо за този период от живота ви.

Подгответе се, че ще се наложи да промените номера на сутиена си поне веднъж. Задължително наблегнете на естествените материи. Изберете модели с по-широки ленти под чашките и големи презрамки, които добре да придържат бюста. Забравете за банелите и сутиените с предно закопчаване - те притискат гърдите и могат да ви причинят сериозен дискомфорт.

Някои жени предпочитат сутиените за кърмене още през бременността. Те са много удобни за напрегнатия бюст и не го притискат. Добре е да изберете и спортно бюстие за през нощта, дори и ако досега не сте спали със сутиен.

Не забравяйте и грижите за кожата, която се разпъва с нарастването на гърдата. На пазара вече има достатъчно козметика, която е предназначена точно за грижа към бюста на бременната. Добра работа ще ви свърши и по-мазен лосион или бадемово масло, което да нанасяте ежедневно върху желаните участъци. Така в голяма степен ще успеете да предотвратите появата на стрии.Коментари

Коментар: 2
Коментар: 1

вярно че промените в гърдите са голяма радост за татковците. аз смених с два номера по-големи сутиените

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар