Финландец забременя след смяна на пола

447
Финландец забременя след смяна на пола

Какъв ли ще бъде полът на детето?

Лекари във Финландия попаднаха на транссексуален мъж, който износва дете, съобщи телевизия Yle. На времето той се е появил на бял свят като жена. Неотдавна се подложил на операция за смяна на пола и през 2016 години получи документи за мъж, съобщава БГНЕС.

След това транссексуалът прекъсна хормоналната терапия след операцията за смяната на пола, защото желаел да забременее. Бременният мъж и неговият партньор твърдят, че бременността преминава добре.

Съществува обаче проблем с неговата идентификация в компютърните програми използвани от лекарите – те не разпознават ситуацията, при която бременността се развива у лице с мъжки идентификационен номер. Заради това двойката се сблъсква с бюрократични трудности.

Служител на организацията за защита правата на малцинствата Seta, която се занимава с въпроси на транссексуалността, смята, че това може да не е първия случая на мъжка бременност във Финландия.

"Теоретично ако биологична жена си сменя пола на мъжки чрез операция, то след операцията може да се направи прекъсване в хормоналната терапия и да СЕ износи детето. Възможно е някой друга двойка вече да е прибягвала до този метод“, отбелязаха в организацията.

По-рано тази година британецът Хайдън Крос, който смени пола си от женски на мъжки, обяви, че е бременен – това е първият подобен случай в страната.

Той си смени пола на 17-годишна възраст. В продължение на три години той вземал необходимите хормонални препарати и впоседствие си извади паспорт, където е записана новата му полова принадлежност.

Но след това Крос реши да забави процеса на смяна на пола, защото осъзнал, че искал да има дете.


Добави коментар