Фетална морфология

520
Фетална морфология

Ултразвуково изследване на всички органи и системи на плода

Всяка бременна жена се притеснява дали детето, което носи, се развива добре. Чака с нетърпениe ежемесечните прегледи и следи внимателно ехографа. Знаем, че никое изследване не е в състояние на 100% да изключи всички възможни рискове. Феталната морфология обаче най-точно се приближава до елиминирането им.

Тя представлява специализирано и много обстойно ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. Прави се в три различни периода на бременността, като през всеки от тях се оценява развитието на бебето и се търсят аномалии. Провежда се с висококачествен 4D ултразвуков апарат.

Най-ранната фетална морфология се прави в интервала между 11 и 14 гестеционна седмица. На този етап изследването може да идентифицира някои големи аномалии на плода, включително Синдрома на Даун. Ако такива бъдат открити, ранната им диагностика дава възможност за прекъсване на бременността в период, който не е толкова опасен за бременната.

Следващият подходящ период, в който е добре да се направи фетална морфология, е между 18 и 23 гестеционна седмица. В този по-късен етап на бременността лекарят преглежда всички органи, като се набляга на сърцето и лицето на бебето. Прави се сърдечен скрининг, за да се проверят за аномалии големите кръвоносни съдове.

Преглеждат се и всички органи и системи на плода, както и неговия скелет. По време на изследването се прави оценка на вероятнността от преждевременно раждане, като се измерва дължината на шийката на матката.

Следващият етап, в който се провежда фетална морфология, е периодът между 28 и 32 гестеционна седмица. Вече напредналото развитие на бебето дава възможност да се изключат аномалии, които се проявяват в по-късна бременност. Прави се и Доплерово изследване на кръвоотока между майката и детето.

Въпреки че в страните от Европейския съюз феталната морфология е задължителна, в България тя е само препоръчителна за бъдещите родители. Подгответе се, че провеждането й не се поема от Здравната каса. Обсъдете с лекаря си къде да я направите - тя се извършва от много добри гинеколози-ехографисти. Имайте предвид, че в големите градове трябва предварително да си запазите час за изследването. Ако живеете в малък град, най-вероятно ще трябва да пътувате, за да го проведете.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 1
NwRepXvBmQXqNymqmB

Great thinking! That rlealy breaks the mold!


  • 1

Добави коментар