Фазите на раждането

522
Фазите на раждането

През какво преминава всяка родилка?

Естественото раждане е процес, асболютно индивидуален за всяка жена. Ако една бременна ражда детето си за 2 часа, то при друга това може да се случи след 20 часа. И въпреки че протичането му е различно според организма на майката, същестуват четири фази, през които преминава всяка родилка.

Първа фаза - контракциите

Раждането започва с контракции, които постепенно зачестяват и се усилват. Те се дължат на натиска на бебето върху шийката на матката. Заради това тя се изглажда и разширява. Това е най-продължителната част - може да отнеме дори 14 часа. В началото контракциите са на около 20 минути и докато не зачестят до интервал от 5 минути, не е нужно да тръгвате към болницата.

Втора фаза - раждането

Това е активната част. Тя трае максимум до два часа, а при второ дете - дори 20 минути. Контракциите вече са на всяка минута, а шийката на матката е съвсем изгладена. Задължително е вече да се намирате в болницата. Сега е и моментът да поискате обезболяващи, ако сте взели такова решение. Краят на фазата настъпва, когато, с дейното участие на майката и нейните напъни, бебето се появява на бял свят.

Трета фаза - изхвърляне на плацентата

Контракциите продължават и след раждането на детето, за да може плацентата да се изхвърли от тялото на майката. Тя се отлепва от стената на матката и е нужно малко напъване, за да се роди. Възможно е дори да не усещате леките контракции през тази фаза, ако съзнанието ви е заето изцяло с бебето.

Четвърта фаза - възстановяване на матката

Часове след раждането контракциите още са налице. Те помагат на матката да се затвори и да спре кървенето.Добави коментар