Естествено родените агресивни

86
Естествено родените агресивни

Начинът на раждане определял характера на детето

Деца, появили се на бял свят след трудно раждане или извадени с форцепс, е по-вероятно да развият проблеми като агресия по време на детството си в сравнение с тези, родени чрез цезарово сечение. Това са заключенията от проучване в Китай, цитирано от Ройтерс.

Изследователите смятат, че проблемите в поведението може да са свързани с високи нива на кортизол – хормон, произвеждан от тялото по време на стресиращо и трудно раждане. "Връзката между начина на раждане и последващата психопатология в детството е по всяка вероятност свързана с отговор на кортизола", пишат изследователите в доклад, публикуван в BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Предишни проучвания са установили, че нивата на кортизол в кръвта на пъпната връв са най-ниски при бебета, родени с избираемо секцио, следвани от тези, родени по естествен път. Най-високи нива на кортизол са установени при новородени с подпомогнато раждане с форцепс или чрез вакуум.

Новото проучване е включило 4190 деца, родени в две южни китайски провинции, които са били изследвани във възраст между 4-6 години за проблеми като тревожност, депресия, затруднения с концентрацията и агресивно поведение.



Добави коментар