Естествена помощ при безплодие

1354
Естествена помощ при безплодие

Смяната на начина на живот може да помогне за по - лесното зачеване

Няма съмнение, че безплодието е нарастващ проблем в днешното общество и все повече жени са диагностицирани като безплодни. Това е изключителен удар и оказва огромно влияние върху живота на едно семейство – както емоционално, така и финансово.

Добрата новина е, че благодарение на новите и модерни методи и ин витро порцедури този проблем често е лечим, но на цената на какво…

Безплодието не е болест, но каква е причината за него?

То може да бъде причинено от огромен брой фактори: хормонален дисбаланс, синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза, ановулаторни цикли, неадекватно производство на хормони, кратка лутеална фаза, липса на лутеинизиращ хормон, високи нива на пролактин и много други.

Сред причините за него са още лошото хранене, прием на определени лекарства, възрастта. При някои жени дори кратка терапия и смяна на начина на живот веднага може да повлияе и тя да забременее естествено, но при други се налагат много тежки процедури.

Според експерти промените в хранителния режим и начина на живот могат да доведат до огромна разлика в плодородието и често помагат при други проблеми като наднорменото тегло, липсата на енергия, проблемите с кръвната захар, кожни проблеми и безсъние. Дори тези, които избират да се подложат на конвенционални методи за лечение на плодовитост, могат да подобрят шанса си да работят, като поддържат телата си и по естествен начин.

Вижте какви съвети дават от wellnessmama.com

Стъпка 1: Хранене

Това е най-важната стъпка. В днешно време много хора се хранят нездравословно и страдат от наднормено тегло. Има редица диети като високопротеинова и нисковъглехидратна, суровоядство, веган…., които обещават бързи резултати и много жени се насочват към тях в опит да подобрят здравето си и да отслабнат. Загубата на тегло увеличава плодовитостта, но намаляването на теглото с отрязване на цели хранителни групи по този начин рядко е ефективно за увеличаване на плодовитостта, тъй като лишава тялото от необходимите протеини и мазнини, необходими за производството на хормони.

Ето как да подобрите плодовитостта с правилното хранене:

Премахнете обработените зърна, други преработени храни, захари и нишесте от диетата.

Приемайте въглехидрати от зеленчуци, плодове и нишестени източници като сладки картофи и тиквички.

Увеличете здравословните мазнини в диетата, особено от източници като кокосови орехи, кокосово масло, маслини и зехтин, яйца, авокадо и ядки.

Осигурете си достатъчно протеин, най - вече от месо, яйца. Това е важно по време на бременността, тъй като протеинът редуцира рисковете от някои усложнения при бременност.

Яжте много зеленчуци, особено зеленолистни като маруля, спанак, броколи, карфиол, зеле, кейл, салата

Пийте достатъчно вода. Хидратацията е важна за толкова много функции в тялото, включително плодовитостта.

Дръжте нивата на инсулина под контрол. Дори и да нямате диабет тип II, диета с високо съдържание на въглехидрати често върви ръка за ръка с известно ниво на инсулинова резистентност.

За някои жени само промяната в храненето може да бъде достатъчно за забременяване. Много е важно да запазите този начин на живот и по време на бременността.

Стъпка 2: Начин на живот

Всеки лекар, или дори търсене в Google, ще ви каже, че навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и прекалено количество кофеин могат сериозно да увредят плодовитостта. Съществуват и много други фактори, които спират забременяването:

липса на сън

излагане на вредни химикали

не правите упражнения (или правите твърде много упражнения)

високи нива на стрес

някои лекарства или добавки

Сънят е жизненоважен за здравето и производството на много хормони. Проучванията показват, че жените с ниски нива на мелатонин и серотонин имат по-къса лутеална фаза (време между овулацията и менструацията) и следователно имат по-малък шанс за зачеване. Липсата на сън също понижава способността на организма да регулира правилно адреналина, кортизола и инсулина, правейки концепцията много трудна.

Някои жени забелязват, че при ограничаване на излагането на битови химикали, пластмасови бутилки за вода и конвенционални козметични продукти, помагат за забременяване.

Тренировките и движението са много важни за плодовитостта, но ако прекалявате с тях, ефектът може да е обратен. Докато загуба на тегло може значително да помогне на плодородието, твърде малко телесна мазнина (под 15-18%) може да накара тялото да изпадне в състояние, в което да не може да стигне до овулация.

Ограничаването на стреса е по - лесно да се каже, отколкото да се направи, особено за всеки, който преминава през емоциите на трудностите при плодовитост! Все пак намерете одушник като медитация, йога или повече почивка.

Стъпка 3: Добавки и билки

Докато диетата и начинът на живот често помагат срещу безплодието, някои жени забелязват по-добри или по-бързи резултати с помощта на природни добавки и билки. Сред препоръчваните за подобрение на фертилността са:

Рибено масло

Билки като листа от малина, глухарче, мака, червена детелина,

Витамини – D и С, фолиева киселина, цинк, селен, витамини от групата В

Разбира се, за всички тях се консултирайте с вашия лекар, който ще ви даде точните количества и схема на прием.Добави коментар