Ел. регистър на ражданията

106
Ел. регистър на ражданията

Ще се вписва всичко за бебето и майката

От Нова година всяка болница ще съобщава в електронен регистър за ражданията, извършени в нея. Това съобщи министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Електронният регистър дава възможност да се увеличи контролът над лечебните заведения. В него ще се вписват броят на ражданията, часът и датата им, пол, ръст и килограми на новородените бебета, данни за майките и дали те ще оставят детето си за осиновяване. Ще се вписва и информация за това кой лекар е водил раждането и как е протекло то.

Вписването ще се извършва до 24 часа след раждането от оторизиран специалист, който ще носи персонална отговорност за нанесените данни. Регистърът е задължителен за всички АГ-болници или такива с АГ-отделение. Личните данни, вписани в регистъра, са надеждно защитени, увери министър Константинов. Персоналът, работещ в една болница, няма да може да вижда какво се вписва от друга болница. Вписването в регистъра ще става чрез електронен подпис.

Идеята за създаването на подобен регистър е възникнала след трагичен случай в провинциална болница, обясни министър Константинов.

Министерството на здравеопазването създаде неотдавна и електронен регистър по инвазивна кардиология.Коментари

Коментар: 1

Това е чудесно!!!


  • 1

Добави коментар