Доцент спаси бебе

447
Доцент спаси бебе

С безкръвна операция

Малкият Кубрат успява да се храни едва 4 дни, след като е изписан от родилния дом с майка му Марина (22 г.). После започва да повръща всичко. И да линее. Родителите тръгват с малкия по болници. В "Пирогов" доц. Христо Шивачев открива, че едномесечното бебе е с пилорна стеноза или просто казано - със задебеляване на пилорния мускул, намиращ се на изхода на стомаха. То обаче пречи на стомашно съдържимото да премине към червата. Това е причината Кубрат и децата с подобен проблем да не могат да се хранят, да повръщат и драстично да отслабват.

Доц. Шивачев се наема и извършва уникална за България безкръвна операция на бебето. Досега такава интервенция не е била правена на толкова малък пациент и с такава диагноза. Доцентът спасява Кубрат. Вчера мъникът бе в отлично състояние, посрещна ни облечен с екип на Супермен и с любопитен поглед. А майка му - грееше от щастие, пише вестник "Труд".

"Синът ми се роди на 12 април т.г. Само четири дни след като се прибрахме у дома, започна да повръща силно. От 3.900 кг, колкото се появи на бял свят, теглото му падна на 3.600 кг", разказа Марина Милянкова от Павликени. Тя и детето първо отиват във Велико Търново. "Но там докторите не успяха да открият какво се случва. Имаха съмнения и ни препратиха към "Пигоров". След като бяха направени необходимите изследвания, се оказа, че детето ми е с пилорна стеноза", каза още младата жена.

Доц. Шивачев съобщава, че Кубрат трябва да се оперира веднага. Така и става. Операцията е на 14 май т.г., два дни след като мъничето е прието за лечение. "За щастие безкръвната интервенция е успешна. Малкият вече се храни нормално. Оттук нататък задачата му е само да "качва" килограми. Няма да забравя как след операцията започнахме да му даваме по 15 грама мляко, а сега вече поема 40 грама", сподели майката.

"Лапароскопската операция, позната сред хората като безкръвна, има много предимства за пациента. Тя оставя по-малка травма, получаваме по-добра визуализация на болната зона, докато работим, по-щадяща е и по-бързо болният се възстановява", обясни детският хирург от "Пирогов". Той избира да помогне на Кубрат по модерния метод, не само защото така "диктуват" медицинските стандарти в цял свят, а и защото това е по-доброто лечение в сравнение с класическата отворена операция.

"Щадящият метод се прилага също при деца с възпаление на апендикса, при по-тежки ситуации като хиатална херния, белодробни възпалителни или вродени заболявания. А "Пирогов" е единственият център у нас, в който се извършва безкръвната операция при описаните заболявания", каза доц. Шивачев.

За съжаление консумативите, необходими за интервенцията, не се покриват от здравната каса, както е навсякъде в ЕС. Тяхната стойност е около 400 лева. Годишно безкръвно в "Пирогов" се оперират над 150 деца, очаква се броят им т.г. да е над 200. Утре Кубрат ще бъде изписан. А доц. Шивачев ще поеме следващите малки пациенти - двегодишно дете с вродена киста на белия дроб и 4-годишен с киста от кучешка тения в белия дроб...Добави коментар