Домати за мъжка плодовитост

111
Домати за мъжка плодовитост

Веществото ликопен може да увеличи спермата с до 70%

Ключова хранителна съставка, която придава на доматите яркия им червен цвят, може да увеличи плодовитостта на мъжете, установиха американски учени.

Изследването показало, че веществото ликопен може да увеличи спермата с до 70%. За целите на проучването, публикувано от клиниката в Кливланд, щата Охайо, били анализирани 12 изследвания на различни учени от цял свят.

Всички те показали, че ликопенът увеличава спермата и намалява броя на анормалната сперма. Директорът на Центъра за репродуктивна медицина към клиниката в Кливланд Ашок Агаруал, който ръководил проучването, заяви, че ликопенът подобрява функционирането на репродуктивните органи на мъжете.

Други изследвания установиха, че веществото намалява заболяванията на простатата, жлезата, която произвежда спермата, и може да забави или дори да спре развитието на рак на простатата, съобщи БГНЕС.

Учените в Кливланд вече започнали експеримент, в рамките на който дават добавки с ликопен на мъже с необяснима стерилност. Те очакват, че ще могат да обявят резултатите си догодина.Добави коментар