Дисгеузия?

298
Дисгеузия?

Какво е това?

Повечето бременни жени очакват сутрешното гадене и болките в гърба, но малко от тях са чували за дисгеузията - лош или необичаен вкус в устата.

Това изненадващо често срещано състояние вероятно се дължи на хормоните на бременността. То води до липса на вкус или промяна на вкуса, като например металически или горчив. Как да се препорите с него? Ето няколко съвета.

Хапвайте повече кисело. Мариновайте месото в оцет, соев сос или цитрусови сокове. Доказано е, че киселите храни стимулират вкусовите рецептори и образуването на слюнка. Можете да добавите и няколко капки лимон във водата, която пиете. Наблегнете на лимонадата, ако я обичате. Смяната на металните с пластмасови прибори също може да има резултат.

Добавете сол. Ако сте чувствителни към сладкото, изключете временно от менюто си консервираните плодове и конфитюрите. Вместо тях наблегнете на снаксовете, сиренето и маслините.

Мийте зъбите си по-често. Измийте зъбите и езика си със соден разтвор (добавете 1/4 чаена лъжичка сода на 1 чаша вода), която подобрява вкуса, като неутрализира рН нивата.

Яжте това, което можете. Не се чувствайте виновни, ако трябва да изключите от менюто си някои здравословни храни. Вкусовите промени ще се разсеят във второто тримесечие, когато можете да ги въведе отново.

Ако се притеснявате, че лошият вкус в устата е в резултат на неправилно хранене или заради приема на някои добавки, консултирайте се с гинеколога си.Коментари

Коментар: 1

много е неприятен тоя вкус, вярно дано побързо мине


  • 1

Добави коментар