Десет мита за зачеването

55226
Десет мита за зачеването

Да ги развенчаем!

Митовете за зачеването често оказват огромно влияние върху поведението на двойката, която иска (или не иска) да се сдобие с дете, макар и да нямат никаква научна обосновка. Затова подбрахме най-популярните митове, което, надяваме се, ще ви помогне да избегнете грешките и да се приближите към желаната бременност.

Мит 1: има „безопасни дни“

Възможно е да се забременее в който и да е ден, включително и по време на менструация. Разбира се, възможността за зачеване се повишава в определени дни, но да изчислиш дни с най-малка вероятност за зачеване не е така просто, затова и „малка“ не значи „нулева“. Именно с този мит е свързан и толкова високият процент на нежеланите бременности, получили се в „безопасните“ дни.

Мит 2: за пола на детето „е отговорна“ жената

В някои страни „вината“ за раждането на дете не от желания пол, се хвърля и до ден днешен на жената. Този предразсъдък няма никаква научна обосновка: доказано е, че за пола на детето отговаря мъжкият хромозом. И съответно мъжете, които „си поръчват“ на жена си да роди момче или момиче, трябва да проумеят безсмислеността на подобни молби. Работата е в това, че полът на бъдещото дете се определя от набор от полови хромозоми, които се образуват при оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Женският хромозом е винаги Х, а мъжкият (чийто „носител“ е сперматозоидът) може да бъде както X, така и Y. Тоест, ако яйцеклетката бъде оплодена от сперматозоид X – ще се роди момиче, ако е Y – момче.Мит 3: ако след половия акт застанете в поза „свещ“ (с краката нагоре), възможността за зачеване значително нараства

В това твърденив всъщност има малко истина: възможно е заемането на тази поза да помогне на някои сперматозоиди да поемат верния път. Обаче този мит като цяло по-скоро не е научно обоснован: работата е в това, че във влагалището попадат няколко милиона сперматозоида, затова да се „подпомагат“ няколко от тях просто няма смисъл.

Мит 4: ако двойката иска бебе, трябва възможно най-често да прави секс

Пълноценното узряване на жизнеспособните сперматозоиди е в продължение на 48 часа. При честите опити за забременяване (1-2 пъти в денонощие) сперматозоидите просто не успяват да съзреят, следователно и шансовете за оплождане на яйцеклетката не са големи. При това най-голямата вероятност за зачеване е едва в рамките на няколко определени дни в месеца: денят на овуляция и 1-2 дни преди и след нея (в някои случаи зачеването е доста вероятно и 5-6- дни преди настъпване на овулацията). В останалите дни от месеца шансовете за забременяване са значително по-малки.Та, за да увеличите шансовете за успех, най-добре правете секс през 48 часа ден-два преди овулацията, в деня на овулацията и ден-два след овулацията. За да определите максимално точно датата на овулацията си, можете да си направите тест за овулация, който с точност до 99% определя повишаването на нивото на хормона LH (лутеинизиращ хормон), което се случва 24-36 часа преди настъпването на овулацията.

Мит 5: прекъсването на половия акт е надежден начин за контрацепция

Това твърдение не е вярно. В така наречената „смазка“ преди еякулацията, която се отделя по време на половия акт, също се съдържат сперматозоиди, които са напълно достатъчни за оплождане на яйцеклетката.

Мит 6: не е възможно да забременееш, ако кърмиш

Това твърдение се основава на факта, че заради постоянното кърмене в първите няколко месеца след раждането, се забавя възстановяването на менструалния цикъл. Обаче първата след раждането овулация настъпва преди да се възстанови цикълът, така че дори в периода на кърменето следва да използвате контрацепция.

Мит 7: най-ефективният метод за определяне на овулацията е измерване на базалната температура

Воденето на график на базалната температура е трудоемка и не много приятна работа. При това измерването й не гарантира точен резултат, защото температурата на тялото може да се повиши по много причини, освен овулация (например заради употреба на алкохол, горещи напитки или дори заради неспокоен сън). Освен това, при 20% от жените преди овулация базалната температура изобщо не се повишава. Съществува далеч по-ефикасен и надежден метод за изчисляване на благоприятните за зачеване дни: тестове за овулация.Мит 8: ефектът от приемането на таблетки за контрацепция се запазва дълго време след спирането им

Това не е така: ако след 7-дневно прекъсване не започнете нова опаковка таблетки, възможността да забременеете е съвсем реална. Един от принципите за действието на оралните контрацептиви е основан на потискането на овулацията, затова в случй на пропускане на таблетки ефективността им като средство за контрацепция намалява.

Мит 9: невъзможно е да се забременее при първия полов контакт

Същствува всеобща заблуда, че е невъзможно да се забременее по време на първия полов контакт. Това не е вярно. Винаги има възможност да се забременее и ако не го искате – просто си изберете подходящ за вас метод за контрацепция (за това можете да се допитате до специалист).

Мит 10: най-голяма е вероятността от забременяване на 14-я ден от цикъла

Това не е задължително, защото зависи от продължителността на вашия персонален цикъл и от времето на овулацията. Най-подходящото време за зачеване е денят на овулацията и един ден преди настъпването й (обикновено 12-16 дни преди следващата менсруация). Но не забравяйте, че сперматозоидите са активни в продължение на няколко дни, затова дори ако сте имали полов контакт няколко дни преди овулацията, все още имате възможност да забременеете.

Последвайте ни и във Фейсбук.Коментари

Коментар: 9
скитница

Зачеване и раждане от войник.

Коментар: 8
seks

kaK DA HGZUN

Коментар: 7
bremennost

priqtelq mi 2 se izpraznil sam v suqhtiq den vecherta bqhme zaedno i nese pazihme imali veroqtnost da zabremeneq

Коментар: 6
Още неграмотни ли?

Не искам да злословя, но като ви чета коментарите си мисля, че е по-добре да не се размножавате...

Коментар: 5
bremena li sam

mi kakto az znam ot li4en opit az zabremeniq to4no sled cikalasi uspeh i na vas

Коментар: 4
bremena li sam

of neznam na kade da se obarna s priatelat mi pravih me sex i bez da se pazim biah po vreme na uvulacia mina veche sedmica i sega po4nah chesto da uriniram i neznam dali e simtom ili ne6to drugo ama mn iskam bebe i dano da e stanalo :) pishete mi

Коментар: 3

zdraveite momi4eta iskam da mi dadete savet s priqtelq mi iskame bebe i pravim usileni opiti kak mojem da budem sigurni 4e 6te uspeem v smisal takuv mn iskame detence kak nai dobre moje da stane

Коментар: 2
kak da zabremeneia

moje li da mi dadete savet kak da zabremeneia po vreme na cikal

Коментар: 1
kak da zabremeneia

moje li da mi dadete savet kak da zabremeneia po vreme na cikal


  • 1

Добави коментар