Ден на родилната помощ

263
Ден на родилната помощ

Празник в "Майчин дом"

21 януари официално е обявен за Ден на родилната помощ през 1951 г. Днес признаваме труда на гинеколозите и акушерите, с помощта на които на бял свят се появява нов живот. Денят е определен и да се отдаде почит на добринеслите за развитието на родилната помощ в България.

Празникът ще бъде отбелязан в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” в 10 часа в аудиторията на университетската болница. Официален гост на събитието ще бъде министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който по професия е гинеколог.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар български обичай и тази година ще бъде извършен обредът «поливане». Млади родилки ще измият ръцете, както на изп. директор проф. Виктор Златков, така и на д-р Константинов, който само преди два месеца смени министерския кабинет с модерната родилна зала на „Майчин дом” и помогна на малката Сиана да дойде на бял свят.

Още една традиция ще бъде спазена на този ден. За четвърта поредна година в официалната част на празника, отпечатък на ръцете си ще оставят трима достойни за званието „Златни ръце” медици. Това са проф. Илко Карагьозов, отдал 37 години от професионалния си живот на „Майчин дом”, проф. Тодор Чернев и Нора Гърлова, старша акушерка в Неонатологичната клиника, която 41 години се грижи за недоносените бебета на болницата.

Смисълът на празника се дублира с народния Бабинден. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати според двата календара - на 8 януари (по църковния календар) и на 21 януари, по гражданския календар.Коментари

Коментар: 3

Искам да благодаря на Д-р Кръстев от Враца че на 4 Април 2008г.се роди синът ми жив и здрав.

Коментар: 2

Искам да благодаря на Д-р Кръстев и екипа му в МБАЛ Христо Ботев във гр.Враца,че ми се роди едно живо и здраво детенце.Много съм ви благодарна!

Коментар: 1
Ден на родилната помощ

Искам да благодаря на доктор Амалиев и екипа му във ВМИ ПЛОВДИВ,за това,че на бял свят се роди моята прекрасна дъщеря!ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!!!


  • 1

Добави коментар