Да се предпазим от преждевременно раждане

263
Да се предпазим от преждевременно раждане

Да разпознаем симптомите

За преждевременно раждане се говори, когато шийката на матката се отвори преди стандартните 37 седмици от бременността. Но има възможност това да бъде предотвратено, както по време на самата бременност, така и в критичния момент.

За да се предпазим от преждевременното раждане, е особено важно да разпознаваме симптомите му като вагинален секрет и кървене, контракции по около 8 пъти в час и болки в гърба. Но как точно да се предпазим от това?

Редовни прегледи при лекар

Редовните прегледи при лекаря, проследяващ бременността, са най-добрият начин за предпазване от преждевременно раждане. Лекарят може да определи здравословното състояние на бебето и майката при всяка визита и по този начин могат да се избегнат всички усложнения. Ако бременната има проблем с диабета или високото кръвно, редовните прегледи при лекаря са абсолютно задължителни.

Здравословен начин на живот

Оптималното физическо и психическо здраве на майката са от огромно значение за предотвратяването на преждевременно раждане, а това до голяма степен зависи най-вече от навиците и грижите, които полага бременната за себе си и бебето.

Всяка бременна жена трябва задължително да избягва употребата на наркотични вещества, алкохолни напитки и тютюневи изделия, тъй като тези вещества увреждат здравето на бебето и са сред най-честите причини за преждевременното раждане.

Спазването на правилна диета също е особено важно, защото някои хранителни вещества като фолиевата киселина, калция, протеините и желязото, не трябва да бъдат дефицитни, за да може плода да следва своя здравословен растеж, пише zdrave.bg. Други причини за преждевременно раждане могат да бъдат стреса и напрежението, които опустошават психическото състояние на майката.

Поради това, когато забременеем, трябва да се опитваме да бъдем в добро настроение през цялото време. Хормоналните промени през този период от живота затрудняват тази цел, затова може би ще са ни от полза медитативните упражнения и дихателните техники. Също така е добре да избягваме ситуациите и дори хората, които ни карат да се чувстваме тревожни.Превантивни мерки по време на начална фаза на преждевременно раждане

Когато причината за преждевременното раждане е дехидратация, един от начините да го предотвратим, е като изпием 2-3 чаши течност – вода или дори сок. Тази лесна превантивна стъпка може наистина да ни помогне да се предпазим, затова не трябва да се подценява.

Препоръчително е да се отпуснем и да легнем на удобна повърхност като легло или диван. Важно е да помним, че трябва да лежим на лявата си страна – лежането по гръб може да подейства още по-негативно и да засили контракциите.

Да се свържем с лекаря си незабавно

Ако нищо не помогне, най-разумното нещо, което можем да направим, е да се обадим на лекаря си при първа възможност. Някои медикаменти, като магнезиевия сулфат, наистина могат да помогнат, когато се опитваме да спрем преждевременното раждане.Добави коментар