Да родиш с мобилно приложение

23
Да родиш с мобилно приложение

То може да се използва и без интернет

Мобилно приложение идва на помощ на бъдещите майки в Етиопия, където 9 от 10 бебета се раждат у дома без никаква медицинска помощ. Приложението Safe Delivery App"е създадено от датската организацията, подпомагаща майките при екстремни случаи, родилни усложнения и медицински грижи за новородени с проблеми.

„Акушерките имат умения и знания, но в екстремни случаи те не знаят какво да правят, дори при прости усложнения” обясни Месфин Вонафраш, ръководител на програмата. С натискането на един бутон приложението може да даде решаващи насоки за акушерки, които обикновено имат образование, но нямат практика при усложнения.

Инициативата се оказва изключително важна за селските региони, където повечето майки раждат с помощта на член от семейството или друга жена от селото. Описвано като "спешен инструмент за обучение", приложението е достъпно на местните езици и на английски език. То може да се инсталира на телефон и да се използва без необходимост от интернет връзка, посочва БГНЕС.

85 процента от етиопски бебета се раждат у дома. Болницата се разглежда като опция само, когато възникнат сериозни усложнения , а тогава често е твърде късно за спасяването на живот. Миналата седмица са раздадени 78 телефона с инсталирано приложение в региона Оромо на около 450 км. западно от столицата Адис Абеба.Добави коментар