Да родиш... посмъртно

49
Да родиш... посмъртно

Ще се узакони ли?

Семейството на починало израелско момиче получи разрешение от съда да извлече и замрази яйцеклетки от яйчниците й, което е съдебен прецедент не само в Израел, но, според адвокати, с опит - и в света.

Органи на 17-годишната ученичка, загинала в автомобилна катастрофа миналата седмица, са били дарени и на четирима пациенти, съобщава израелското издание “Хаарец”.

Решението на съда в градчето Кфар Сава повдига редица етични и юридически въпроси, тъй като отваря пътя към възможността жена да ражда след смъртта си - нещо, което е неприемливо за консервативните среди, както в Израел, така и на други места по света.

Малко държави имат законодателство в тази област, въпреки че извличането на сперма от починали мъже, които са дали съгласие за това преди смъртта си, става все по-популярно, както отбелязва британският в. "Дейли телеграф". Само в САЩ има десетки подобни случаи, в Израел това също се случва.

Миналата година обаче съдии и лекари в САЩ не уважиха жалбата на близките на стюардеса в мозъчна смърт да извлекат нейни яйцеклетки с аргумента, че жената не е имала изрично желание за това, преди да бъде повалена от инфаркт.

Въпросът със съгласието е жизненоважен и в случая с израелската ученичка.

Въпреки че съдът постанови яйцеклетки да бъдат взети едновременно с експлантирането на други органи, съдиите отхвърлиха (засега) молбата те да бъдат оплодени с донорска сперма. По последна информация, семейството се е отказало от намеренията си.

Съгласие щеше да бъде дадено, само ако семейството на момичето може да докаже, че тя е искала да има деца. В случая възрастта на ученичката би била проблем, тъй като малко 17-годишни мислят за бъдещо майчинство.

Технически нещата също са сложни. Въпреки значителния напредък в медицината, който позволява да бъдат съхранявани женски яйцеклетки, няма гаранция, че такава бременност ще бъде успешна.

Лекар, близък до семейството, обяснява пред израелското издание, че родителите са искали да оплодят яйцата и да замразят получените ембриони, тъй като така има по-голям шанс да се роди дете, отколкото от замразени и след това оплодени яйцеклетки.

От израелското здравно министерство отбелязват, че в този случай мнението на неговите експерти не е било искано от съда.Добави коментар