Да поговорим за безплодието

91
Да поговорим за безплодието

Да обърнем внимание на партньора си

Сдружение Зачатие и СБАЛАГРМ "София" организират кампания, озаглавена "Как да говорим с партньора за безплодие". Първият етап на инициативата представлява анкета, която да ни разкрие най-честите трудности, през които минават мъжете, страдащи от стерилитет и които, заедно с партньорката си, вече са преминали през процеса на ин витро.

Организаторите канят всички мъже и жени от цялата страна, които имат репродуктивни проблеми, да попълнят анкетата и така да помогнат да се открият най-големите проблеми при мъжете и най-честите заблуди, свързани с ин витро оплождането и начина да ги преодолеем.

Анкетата е напълно анонимна и отнема 5 минути. Можете да я попълните тук. Срокът за участие е до 31 август 2011 г.

Проучването има за цел да определи какви са проблемите на „силната половина” в двойката.
„Темата е деликатна и понякога един от двамата партньори няма точна представа през какво минава другият”, твърдят инициаторите.Резултатите ще дадат ценни насоки, които да се използват при предоставянето на медицински услуги на мъжете, страдащи от стерилитет, както и да се подобри тяхната информираност . „Напр. оказва се, че много от тях си мислят, че не са стерилни, защото вече имат деца, а това не винаги е така”, уточняват организаторите.

„Мъжете почти не говорят за проблема”, споделя и д-р Владимиров от СБАЛАГРМ „София”. „Много по-лесно една жена разказва през какво е преминала и какви са поуките. Затова апелираме към всички, особено към мъжете, които са решили успешно трудностите със зачеването, да отделят 5 минути и да попълнят нашата анкета. Така ще помогнат на други хора със сходни съдби. Проучването отнема 5 мин.", посочват организаторите

Като следващ етап те планират и конкурс за най-практични съвети за това как да говорим с партньора за безплодие и инвитро. Целта на кампанията е да накара инвитро двойки да разкрият своите емоции и да дадат съвети на останалите, които не могат да заченат, за това как да говорят за проблема на всеки един негов етап.

Подобна кампания – за това как се обсъжда и как би трябвало да се обсъжда безплодието от двама партньори - не е правена досега в България.Добави коментар