Да кръстиш детето Салфетка или Стафида

421
Да кръстиш детето Салфетка или Стафида

Българите избират и други причудливи имена като Цаца и Сафрида

Най-много причудливи имена у нас се срещат в Монтанско, Пернишко и Благоевградско. В Бургаско пък живеят единствените у нас Салфетка и Стафида!

Наред с модерните имена на известни холивудски звезди, като Алек-Болдуин, Арнолд или на герои от популярните турски сериали, в регистрите се срещат и имена, взаимствани от представителите на морската флора и фауна: Ихтиандър, Амфибия, Цаца, Мида, Рибка и дори Сафрида.

Няколко деца, родени пред 2006 г., пък носят имената Зайо и Мечо. Класацията на поразителните по звучене имена обаче водят Цунда, Кобра, Касиерка и Телефонка, посочва bTV. Притежателите им невинаги се представят с тях, най-често заради удивлението на околните. Често те прибягват и до смяна на името.

Явно от тази възможност не са се възползвали няколко жени от Бургаско с поразителни имена. Сред тях е 70-годишната Салфетка Иванова, кръстена обаче Силвета на своята баба. Името Салфетка се оказва рожба на комична чиновническа грешка.„Името Салфетка дойде, защото имаше една нова, направила правописна грешка. Няма В, писала Ф. Грешката вече сигурно има 47 години. Откакто съм се оженила, трябва да е грешката. И вече съм така,” разказва Салфетка Иванова.

В бургаския квартал „Долно Езерово” пък живее 76-годишната Стафида. Възрастната жена е родена с името Рабишка. Като етническа туркиня обаче, тя е принудена по времето на т.нар. „Възродителния процес” да смени името си.

Модата на холивудските имена и на звездите от турските сериали обаче започва да отминава, твърдят статистици. Българинът все по-често дава на децата си царски или старинни имена.Добави коментар