Да изберем име

115
Да изберем име

С какво най-често се съобразяват бъдещите родители?

Изборът на име – едно от най-важните решения, което стои пред бъдещите родители. И ако това е натоварено с очаквания от семейството, тогава се слага началото на дипломатични ходове и неизбежни спорове.

Защото у нас обичаят повелява първородното дете да носи името на дядото по бащина линия. За второто идва ред на другата страна – бебето взима името на един от родителите на майката. Ако пък е родено на църковен празник, тогава трябва да му бъде даден оимето на светеца.

Напоследък все повече жени кръщават децата си на своя партньор в живота. Много модерно е бъдещите родители да изберат няколко имена и да се консултират с астролог кое от тях е най-подходящо.

Други пък държат името да е нещо различно и уникално, което обаче може да води до комични ситуации в ежедневието на детето. Ако семейството се е спряло на често използвано име, рискува на детската площадка или в училище да има няколко деца, наречени така.

Статистиката сочи, че за периода след 2007 г. най-разпространеното име е Георги – близо 5 800 деца, родени в последните четири години, го носят. Следва Александър, което е изместило традиционните Иван, Димитър и Николай. Все по-често се срещат Мартин, Даниел, Кристиян и Виктор.

При момичетата се срещат по-голямо разнообразие от имена след 2007 г., сочи още статистиката. Малките дами най-често носят името Виктория, следвано от Мария. В класацията на най-използваните имена влизат и Габриела, Александра, Никол, Симона, Йоана, Рая, Теодора, Гергана и Елена.

Каквото и име да изберете, не забравяйте да съборазите това как то ще звучи с останалите имена на детето. Помислете и за умалителните, които произхождат от него. Непременно проверете и значението му, защото всяко наименование носи послание, а много хора вярват, че името определя и съдбата на притежателя си.Добави коментар