Чакаме 190 новогодишни бебета

88
Чакаме 190 новогодишни бебета

47% са доволни от услугите за бременни

Идеята на кампанията "Бебе на годината" е да бъде привлечено общественото внимание към репродуктивните проблеми в страната ни. Целта на тазгодишната кампания, която е под наслов "За да ни има", е да се обърне внимание на актуалните проблеми на семействата с репродуктивни проблеми.

190 бебета се очаква да се родят в страната на 31 декември 2011 г. и 1 януари 2012 г., съобщи д-р Антония Григорова, главен редактор на инициатрора на кампанията списание "9 месеца". Тя представи също проучване сред аудиторията на интернет-форума за родители „Бг-Мамма”.

Според него най-авторитетно за бъдещите и настоящи майки е мнението на специалистите (30%), следват форумите. Проучването е проведено в периода 21 – 27 декември сред 1200 родители. Според мениджъра на форума Ирина Ялъмова съвременната българска майка е много активна в интернет-пространството.

Резултатите от проучването сочат още, че 47% от родителите са доволни от здравните услуги за бременните, 37% са отчасти доволни. Най-значимо за бременните е отношението на медицинския екип при раждането. На следващо място при избор на болница за раждане е материално-техническата база. Според 71% от анкетираните болницата е най-доброто място за раждане. Все повече родители търсят консултации в чужбина - 25% смятат, че болница в чужбина е по-подходяща за раждане. 4% искат да родят у дома."В днешно време родителите са изключително тревожни. Те имат нужда от форуми, от психологически услуги. Днешните родители залагат силно на традициите и мнението на авторитети”, каза психологът Александра Петрова. По думите й  са нужни училища за родители. Според нея основна характеристика на съвременната майка са повишените й критерии към средата, в която отглежда и възпитава децата си. Наблюдава се и завишен самоконтрол на майките и родителите като цяло. „Родителите изграждат стандарти във възпитанието на децата, планират бъдещето им в детайли. Търсят възможности за консултация със специалисти. Родителите все по-активно търсят авторитети. Майките търсят бърза информация, следят информационните потоци”, обясни психологът.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще бъде орисник на "Бебе на годината", съобщиха още организаторите на кампанията. За тринайсти път ще се търси последното бебе, родено на територията на България в последните часове на 31 декември и първото бебе, родено през Новата година.

От 00.00 ч. на 31 декември 2011 г. до 24.00 ч. на 1 януари 2012 г. на тел.: 0876 181 114, 0879 402 305 и e-mail bebenagodinata@gmail.com ще може да се подава информация от дежурните екипи в родилните отделения в страната, както и от семействата на новородените за точен час и минута на раждането на бебето, пол, тегло, ръст, евентуално име. Ще се изискват и трите имена и ЕГН на родилката и телефони за връзка с нея или нейните близки, адрес и телефон на родилното заведение.

Ако се установи, че в един и същи час и минута са се родили повече от едно бебета, се тегли жребий в присъствието на нотариус. Секундите не се вземат предвид. При подадена информация за родени близнаци, се съобщават часът и минутата на раждане на всеки близнак.

Организаторите не носят отговорност за неподадена навреме и по посочения начин информация. На 4 януари 2012 г. ще бъде съобщено кое е Последното бебе на 2011 г. и кое е Първото бебе на 2012 г.Добави коментар