Бременността през втория триместър

273
Бременността през втория триместър

Време на усилен растеж

Ако през първия триместър неразположенията следват едно след друг, то през втория бременната вече се радва на едни от най-хубавите си дни. Ето най-важното, което се случва през четвъртия, петия и шестия месец от бременността.

Четвърти месец
Бебето вече е над 20 сантиметра и близо 200 грама. То усилено расте. Пъпната му връв се удебелява, за да го снабдява с повишените количества кръв и хранителни вещества. Обикновено при втора бременност бъдещата майка усеща движенията на детето точно през този месец.

Гаденето и другите неразположения вече са в миналото. Тялото ви се е адаптирало към малкото растящо във вас същество и вече се чувствате по-комфортно. През този месец ще започнете да наддавате активно килограми и коремчето ви вече ще личи. Не е зле да се замислите за дрехи и бельо за бременни, които ще направят ежедневните ви занимания по-удобни.Пети месец
Бебето вече е достигнало близо 30 сантиметра и тежи почти половин килограм. Движенията му стават все по-активни и вече трябва да ги усещате. Ако това не се е случило до края на петия месец, добре е да се обадите на гинеколога си, за да провери дали всичко е наред.

Сърцебиене и учестено дишане е възможно да се появат, когато се движите по-активно. Това е нормално, тъй като тялото ви снабдява бебето с кръв и сърцето работи на пълни обороти. Освен това и наддадените килограми, които най-вероятно ще са повече от един, пречат на дишането.

Петият месец е времето да си направите рутинни кръвни изследвания, както и да дадете урина. Мерете често кръвното си налягане и ако забележите, че е високо, веднага се консултирайте с лекаря си.Шести месец
Познайте какво - бебето ви вече може да смуче палеца си! В утробата ви расте едно мъничко човече, което е напълно оформено - развива се зрението му, мозъкът увеличава дейността си, расте дори и косата.

Коремът ви вече се забелязва отдалече. Възможно е да се появят кръвотечение от носа и болки в гърба. Не е изключено да се подуят краката и ръцете. Следете ги внимателно и ако забележите подуване на лицето, задължително се прегледайте, то може да е знак за проблем. Следете и кръвното си налягане.


Бременността през първия триместърДобави коментар