Бременността през първия триместър

2767
Бременността през първия триместър

Честито - вече си бременна

Първият триместър от бременността е времето на най-големи промени в женското тяло. Бушуват хормони, настроенията се менят, а мама и бебе се опитват да се нагодят към съжителството в едно тяло.

Първият триместър започва още от първия ден на бременността и свършва в 12-та гестационна седмица. В неговия край бебето е напълно развито и му остава само да расте. Ето и най-важните моменти от първите три месеца на бременността.

Първи месец
Зигота се нарича създадената нова клетка от яйцеклетката и сперматозоида. В следващите девет месеца тя ще се превърне в човешко същество. Още в момента на зачеването бъдещето вече е предопределено - полът и външният вид на бебето са "програмирани" в зиготата.

В следващите няколко дни след оплождането зиготата започва бързо да се дели на нови клетки и да нараства. Едновременно с това тя се придвижва по маточните тръби към новия си дом - матката. Когато свърши пътуването си, зародишът се захваща за лигавицата на матката, поставяйки началото на имплантирането - това става на втората седмица след оплождането.

В края на третата седмица след оплождането бебето вече има сърце, започва образуването на кръвоносните съдове. Зародишът е изминал дълъг път - от една клетка при оплождането той вече е близо 5 мм и продължава да расте с бързи темпове.

През първия месец от бременността бъдещата майка е възможно все още да не знае, че чака бебе. Налице са първите симптоми - болезнени и наедрели гърди, липса на менструация, умора, гадене и често уриниране.Втори месец
Това е месецът на усилена органогенеза - процесът на образуване на органите на бебето. Появяват се ръце, крака, уши, носле. Изграждат се и вътрешните системи и органи, а сърцето е удвоило размера си и вече едва се побира в малкото телце.

Зародишът продължава бързо да се дели и ако в началото на втория месец е бил около 7 милиметра, в края му вече е цели 3 сантиметра и тежи почти толкова грама. Изграден е почти целият му организъм - има си език, оформени са зачатъците на зъби и дори върхът на нослето.

Вторият месец е тежък за мама. Неразположенията се засилват - появява се главоболие, гаденето продължава, умората става все по-голяма. Приемете ги с усмивка - това означава, че организмът ви реагира правилно на хормоналните промени и се готви да създаде уютен дом за новото човешко същество.Трети месец
Мъничък човек с много голяма глава - така изглежда бебето в началото на третия месец. То е дълго около 4 сантиметра и тежи близо 10 грама. А в края на месеца ще е дълго цели 10 сантиметра.

Въпреки че тези движения не се усещат, бебето вече активно мърда с ръце и крака в матката. През този месец мозъкът на бебето бурно расте. Той ще достигне крайното си развитие чак през 18-тата година. Появяват се първите косми, които ще опадат при раждането.

В края на месеца главата на бебето е над 3 сантиметра - тя може да се измери при ултразвуков преглед. Всички системи на зародиша функционират, той може дори да отваря устата си и да пие от амниотичната течност.

Неразположенията на бъдещата майка отслабват. Дългоочакваният момент е дошъл - коремчето вече започва да се закръгля и да изказва тайната - на бял свят след шест месеца ще се появи ново човече.Добави коментар