Бременност на 45 + - за и против

649
Бременност на 45 + - за и против

Когато Кели Престън обяви пред света за бременността си на 47-годишна възраст, тя повдигна доста въпроси

Когато Кели Престън обяви пред света за бременността си на 47-годишна възраст, тя повдигна доста въпроси в медиите и накара редица телевизионните предавания да коментират чудесата на науката, която позволи на Престън и нейния съпруг - актьора Джон Траволта да имат бебе толкова късно в живота.

Но късната бременност, след 45 г се случва все по – често, което е по лични или кариерни причини. Дали обаче тази възраст не е твърде голяма?

Макар и рядко, възможно е да забременеете на 45 години по естествен начин. Менопаузата може да е на прага ви, но ако сте имали цикъл в 12 последователни месеца, има шансове за бременност. Също така, всяка една жена преживява менопаузата в различен период.

Да забременеете на 45 или след това по никакъв начин не е същото като забременяването през 20-те. 30-годишна жена има 20% шанс да зачене през всеки месец, което намалява до 5% при 40-годишната. На 45 години шансът за бременност намалява до 1%.

Ако все пак сте сред щастливките, които успяват да заченат, може да очаквате всички онези симптомите, с които се сблъскват жените в по-младата си възраст - често уриниране, промени в настроението, главоболие, промени в гърдите, инконтиненция, умора, гадене и болки в гърба.

Имайте предвид  обаче, че жените над 45 години имат по-висок риск от усложнения като гестационен диабет, високо кръвно налягане, проблеми с плацентата, неефективни контракции на матката, извънматочна бременност, висока степен на спонтанен аборт.

Късна бременност увеличава и рисковия фактор за бебето, обаче.

На около 40 години рискът от синдром на Даун е един на 100, като се увеличава с един на 10 до 49-годишна възраст. Наблюдава се и повишен риск от други хромозомни аномалии, мъртво раждане и преждевременно раждане.

Въпреки всичко това, не е невъзможно да имате безопасна и здравословна бременност. Просто вземете предвид следните мерки:

Помислете за правилната пренатална грижа

Следвайте добре балансирана диета

Упражнявай се редовно

Поддържайте здравословно тегло

Практикувайте упражнения за управление на стреса

Въздържайте се от алкохол и тютюнопушене

 Добави коментар