Бременност и солариум

1088
Бременност и солариум

Вижте плюсовете и минусите

Голяма тераса, на която римляните са събирали тен - това означава латинската дума солариум. Днес е синоним на бронзов загар и повишено настроение. Големите машини, които допускат до кожата ни само UV А лъчите, но не и вредните UV B, дават възможност да се излекуват някои кожни заболявания. Препоръчват ли се обаче на бременни?

Ако чакате бебе, но и не искате да се лишите от равномерния тен, тогава трябва да знаете, че в малки дози солариумът е полезен. Той помага на организма ни да изработи витамин D. Освен това ултравиолетовите лъчи стимулират нервната система, затова процедурата се препоръчва при умора и склонност към депресия. И това са единствените плюсове. А минусите са много повече.

Не бива да забравяте, че кожата през деветте месеца на бременността е много чувствителна и е възможно да изгаря по-бързо след излагане на слънце. Както при повечето хормони, нивото и на този, стимулиращ производството на меланин, е по-високо. Резултатът може да е свръхпигментация.

Ако пък вече имате пигментационни петна, солариумът може да задълбочи проблема. Честите посещения носят риск от прегряване на организма. Те могат да изсушат кожата прекомерно. Възможно е и да ви прилошее, както и да се обезводните.

Ако все пак сте решили да рискувате, е добре да имате предвид, че дори за жени, които не са бременни, не се препоръчват повече от 12 до 20 сеанса годишно. Един сеанс не бива да продължава повече от десет минути, а посещенията в солариума трябва да са поне през ден. Излагането на слънце след процедура не е препоръчително, за да не се пресити кожата с ултравиолетови лъчи.

Почистете кожата от грим преди сеанс, а след него използвайте продукти за след слънце. Свалете контактните лещи и намажете устните с балсам. Погрижете се и за гърдите си - има специални хартиени капачки, които ги предпазват. Сложете кърпа на косата, за да не се изсуши прекомерно.Добави коментар